Nyilvánosságra hozták a június 30-án kezdődő 41. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál programját. A cseh fürdőváros nagyszabású rendezvénye Közép-Európa egyetlen A-kategóriás fesztiválja, sokszínű műsora több mint 200 filmet mutat be. Hajdu Szabolcs, Kocsis Ágnes és Pálfi György filmjei lesznek műsoron: Folytatódik a legfiatalabb magyar rendezőgeneráció Cannes-ban megkezdett ígéretes nemzetközi bemutatkozása.

Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmje a fesztivál új versenyszekciójába, az „East of the West”  (A Nyugat Keletje) elnevezésű válogatásba kapott meghívást. A Karlovy Vary-i filmfesztivál azzal a céllal hozta létre tavaly ezt az új versenyprogramot, hogy a közép-európai régió kiemelkedő friss filmjeire irányítsa a figyelmet. Az „East of the West” szekcióban idén 17 film kel versenyre, a díj sorsáról öttagú nemzetközi zsűri dönt.

A fesztivál meghökkentő alkotásokat bemutató „Another View” (Másik Nézőpont) című válogatásába kapott meghívást Pálfi György második játékfilmje, a Taxidermia. A Filmszemle díjesője és a sikeres Cannes-i világpremiert követően a Taxidermia Kolozsváron nemrég a legjobb rendező díját nyerte el.

Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása a Variety kritikusainak választottjaként kapott meghívást a fesztiválra. A nemzetközi filmszakma meghatározó sajtóorgánuma, a Variety és a nemzeti filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP (European Film Promotion) 10 ifjú európai rendező filmjét mutatja be a nemzetközi sajtónak, a szakmának és a nagyközönségnek Karlovy Varyban. Eddie Cockrell, a Variety kritikusa már a Filmszemlén látta Kocsis Ágnes első játékfilmjét, majd kritikájában elismerő szavakkal üdvözölt egy új tehetséges filmművészt Magyarországról. (Kritikája a Filmunió „Külföldi sajtó” rovatában olvasható.)

A filmbemutatókon, melyeket közönségtalálkozó követ jelen lesznek a magyar filmek alkotói is. A cseh fürdőváros fesztiválját Kim Ki-duk legújabb alkotása nyitja meg június 30-án.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.