11 kategóriában 21 országból 44 jelölt versenyez a Nemzetközi Emmy-díjakért, melyeket magyar idő szerint kedd hajnalban, 47. alkalommal adnak át. Idén először magyar alkotásokat is jelölt a több mint 900 szakmabeliből álló nemzetközi zsűri a rangos díjra. 

Gera Marinát Szász Attila Örök tél című filmjében nyújtott alakításáért jelölték a rangos nemzetközi díjra, brazil, brit és indiai tévéfilmek főszereplőivel együtt. Az Örök tél a második világháború végén málenkij robotra elhurcolt több százezer magyar áldozatnak állít emléket, tavaly augusztus óta vetítik és díjazzák világszerte, több mint 30 hazai és nemzetközi elismerésben részesült az elmúlt hónapokban.

Trezor / Forrás: Szupermodern Stúdió

A Bergendy Péter rendezésében készült Trezor egy ausztrál, egy brazil és egy indiai jelölttel versenyez a legjobb tévéfilm díjért. Az Anger Zsolt főszereplésével készült film az ’56-os forradalom zűrzavarában játszódik, története szerint a Belügyminisztérium páncéltermének kulcsai elvesznek, ezért a rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, hogy törje fel a feltörhetetlennek tartott trezort. Bergendy Péter rendezését 8 Magyar Filmdíjjal tüntette ki a Magyar Filmakadémia tagsága áprilisban. A Trezorról és a jövőre bemutatásra kerülő Post Mortemről is részletesen mesélt nekünk.

Mindkét film forgatókönyvét Köbli Norbert írta (egy másik podcast adásunkban ő is részletesen mesélt mindkét filmről), és a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, Lajos Tamás producer vezetésével.

A Nemzetközi Emmy Díjátadó hétvégéje november 22-én pénteken, a hivatalos megnyitóval veszi kezdetét a New York-i Magyar Főkonzulátuson. Magyarország New York-i Főkonzulátusa és a New York-i Magyar Kulturális Intézet a Nemzetközi Emmy Akadémiával közösen látja vendégül a megnyitón a nemzetközi és amerikai filmipar több mint kétszáz fős meghívotti köre mellett díszvendégként a díj magyar várományosait. A meghívottakat Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Pásztor István, Magyarország New York-i főkonzulja és Bruce Paisner, az Emmy Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia elnöke is köszönti.

Örök tél/ Forrás: Szupermodern Stúdió

„A magyar mozgóképiparnak a mozifilmek mellett a televíziós műfajok erős képviseletére is kellő hangsúlyt kell fektetni a jövőben. A Trezor és az Örök tél számos díja, és a Nemzetközi Emmy-jelölések is mutatják, hogy a hazai tévéfilmek a nemzetközi porondon is megállják a helyüket.” – mondta Káel Csaba.

Az 1969-ben alapított Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (International Academy of Television Arts & Sciences) 60 ország tévés szakembereit tömöríti, és évről évre díjazza a legjobb alkotásokat, melyek nem az Egyesült Államokban készültek.

Forrás: MNF / Borítókép: Gera Marina az Örök télben