Az államalapítás ünnepének alkalmából kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkár a Pesti Vigadóban, augusztus 16-án. A hetvenöt díjazott között több filmes vonatkozású névvel is találkozhatunk.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át Lajos Tamás operatőr, filmproducer, az NKA filmművészeti kollégiumának tagja. Lajos Tamás, a Film Positive vezetője többek között olyan filmeket jegyez producerként, mint az A berni követ, a Félvilág, az Örök tél, az Apró mesék és a jövőre érkező Post Mortem.

Kovács András Bálint (fotó: MTI/Kallos Bea)

A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. Kovács András Bálint filmesztéta, a MTA doktora, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának korábbi tagja.

Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését kapta meg Fodor Zsóka színművész, akit az ország a Barátok közt sorozat Magdi anyusaként ismert meg.

A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetését kapta Temesi Ferenc Kossuth-díjas, Babérkoszorú díjas és József Attila-díjas író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró.

Forrás: MTI / Borító: Lajos Tamás