Egy magyar, de világtörténelmi jelentőségű esemény mozifilm feldolgozására vállalkozunk. Beláthatatlan következményekkel járt volna, ha 1242 telének végén Batu kán nem fordítja vissza seregeit Esztergom alól, hanem folytatja az előrenyomulást. Filmünk az izgalmas szórakozás mellett gondolkodásra ösztönzi a nézőt Batu kán döntésének okairól. Büszkék vagyunk, hogy a teljes forgatási kreatív és szakmai magyar stáb mellett a szerepekre több neves külföldi színész és az utómunkára elismert, nemzetközi szakemberek mondtak igent.” – vallja az 1242 - A Nyugat kapujában címmel készülő akció-dráma alkotócsapata.  

24.hu értesülései szerint Kevin Spacey is szerepet vállalhat a filmben, mégpedig a történet főgonoszaként, egy itáliai bíboros szerepében. „2017-es zaklatási botrányai után a munkalehetőségei nagy részét elveszítő amerikai színésszel már van is aláírt szerződésük” - fogalmaz a 24.hu. Spacey mellett valószínűleg Christopher Lambert is játszani fog a filmben, továbbá az is kiderült, hogy a film vágója az Oscar-jelölt Kant Pan lesz, az akciójelenetekért pedig a veterán kaszkadőr és second unit rendező, Greg Powell felel majd. 

Az IMDb információi szerint a főszereplőt, Ákos kapitányt Eric Roberts, IV. Bélát pedig Mátray László alakítja majd. Roberts a Szökevényvonat és a Riválisok című filmek tették igazán ismertté, de szerepelt a Nolan-féle A sötét lovagban is. Mátray az utóbbi években vált a magyar színtér megkerülhetetlen alakjává, többek között a Hab, a Kojot és a Valan - Az angyalok völgye című filmekben is fontos szerepet kapott. A tatárjárást ugyanezen forrás szerint nem kisebb személyiség, mint Terence Stamp narrálja majd, akit A lepkegyűjtő világsikere után olyan filmekben láthattunk, mint a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai, az Elvarázsolt kastély, a Star Wars I.- Baljós árnyak vagy az Utolsó éjszaka a Sohóban.

1242 -A Nyugat kapujában

A Nemzeti Filmintézet 1,26 milliárd forintos gyártási támogatásával készülő film a XIII. századba repít vissza, amikor Batu kán a világhódító Dzsingisz kán unokája, a sztyeppe kegyelmet nem ismerő ura seregével Esztergom falai alá ér. Európa meghódítása előtt el kell söpörnie útjából a magyar várat. A maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül. Segítségre nem számíthatnak. Talán a pápai legátus megérkezése és a mongol holdújév ünnep ad egy kis haladékot a magyaroknak...  

A Horváth Áron és Joan Lane forgatókönyvéből készülő történelmi film forgatása ősszel magyarországi helyszíneken, köztük a Visegrádi Fellegvárban, a Bélapátfalvai Ciszterci Apátságban és a fóti NFI Stúdióban lesz, a tervezett mozibemutató 2023 decembere. Az 1242 - A Nyugat kapujában rendezője Soós Péter, aki fikciós munkái (Budapest Anno, Áldott állapot, Géniusz, az alkimista) mellett a legismertebb tévésorozatok, mint a Tűzvonalban, a Jóban Rosszban és a Hacktion rendezőjeként ismert.  

Az első magyar-mongol-angol koprodukció a brit Chelsea Pictures, a mongol Semoon Studio, továbbá a Foresight Media, a Lipsync, a Mongol Costumes és a Galloping Entertainment közreműködésével készül, vezető producere Bodzsár István, Sipos Kornél, brit koproducere Bill Chamberlain.  

Minden rendben

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készül Sós Bálint Dániel első egész estés alkotása Minden rendben címmel, melyre 100 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság.  

A Minden rendben egy tragédia egy apáról, aki súlyos morális dilemmába keveredik. Az egyetlen szemtanúja lesz egy súlyos balesetnek, amit kisfia okoz és döntenie kell: vállalja az igazság terhét és a fia életét romokba döntő retorziót, vagy hazudja el a tettet, ami viszont a fiú lelkivilágát torzítja el egy életre? Apai ösztönei az utóbbiba hajszolják bele, ám a hazugság egyre nagyobb áldozatokkal jár. A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve - ezt a gondolatot boncolgatja a film, olyan morálisan ambivalens szituációkon keresztül, melyek a nézők szilárdnak hitt meggyőződéseit is felkavarják.  

A Minden rendben forgatása novemberben kezdődik és a tervek szerint a jövő tavaszi fesztiválszezonra készül el, ugyanis a témája miatt azt gondoljuk, hogy a világ minden táján könnyen lehet majd azonosulni a filmmel. A casting még folyamatban van, nem egyszerű, hiszen a szereplőgárda jelentős része 9 és 13 éves kor közötti gyerekekből áll, akik szinte hétről hétre hatalmas változásokon mennek keresztül, ezért meg kell kockáztatnunk, hogy az utolsó pillanatban választjuk ki őket. Ezt még tetézi, hogy a felnőtt szereplőket a már kiválasztott gyerekekhez képest kell megtalálnunk. Szerencse, hogy a gyerek casting directorral már az Oscar-díjas Mindenki óta együtt dolgozunk, így igazán jó kezekben vagyunk.” – nyilatkozta Farkas Ádám producer az előkészületekről.  

Sós Bálint Dániel a Minden rendben alapjául szolgáló forgatókönyvet Nagy V. Gergővel közösen jegyzi, a film producere Farkas Ádám és Mártonffy Zoltán Miklós.

A címlapkép csak illusztráció, forrás: 24.hu
A megjelenés után a cikket új információkkal bővítettük.