„A dok.incubator ritka lehetőség a fesztiválok kurátorai számára, mert részletes visszajelzést tudunk adni a projektekről, és beszélgethetünk a filmkészítőkkel arról, hogy mi működik és mi nem" - mondja Basil Tsiokos a Sundance fesztiváltól, amelyet idén Ania Trzebiatowska kurátor képvisel. A nemzetközi fesztiválok képviselői közül jelen lesz továbbá Thom Powers a Torontói Nemzetközi Filmfesztiváltól, Heather Haynes, a Hot Docs kurátora, valamint Aurélien Marsais a Visions du Réel-től, hogy filmeket keressenek versenyszekcióik számára.

A Cinephil, a Square Eyes, a Dogwoof és a CAT&Docs értékesítési ügynökeivel, az ARTE, az HBO és a Viaplay műsorszolgáltatóival és más szakértőkkel együtt a fesztiválkurátorok a filmszakma képviselői számára nyitott programokon fogják megosztani ismereteiket a dokumentumfilm-ipar jelenlegi helyzetéről, így a mesterséges intelligencia alkalmazásáról, a 2023-ban aktuális forgalmazási stratégiákról vagy az impact- és marketingkampányokról. A döntéshozók ezután találkozókon vesznek részt a 2023-as nemzetközi, cseh, szlovák és magyar dok.incubator workshopokra beválogatott filmek készítőivel, valamint a nyílt programban részt vevő 9 projekttel.

A dok.incubator egy olyan műhely, amelyet 2010-ben alapítottak képzésekben tapasztalt szakemberek, hogy segítsenek a dokumentumfilmes szakmának túlélni a jelenlegi médiaválságot. Nyolc hónapig tartó vágóműhely 8 nemzetközi, 8 cseh és szlovák, valamint 4 magyar alkotócsapat (rendező, vágó, producer) számára, akik filmjükkel a nemzetközi piacra kívánnak lépni. Oktatóink elsősorban abban támogatják a workshop résztvevőit, hogy a végső vágásra megtalálják a lehető legerősebb dramaturgiát, és az új digitális technológiák és online marketingeszközök segítségével okos forgalmazási stratégiát alakítsanak ki, mely képes széles nemzetközi közönséghez eljuttatni a filmeket.

A szokásos program mellett a dok.incubator most először saját koprodukciós fórumot is szervez, hogy egyedülálló kapcsolatépítési lehetőséget teremtsen a főként a visegrádi országokból érkező producerek számára. Ez az esemény 11 projektet hoz össze producerekkel, produkciós cégekkel és filmalapokkal, támogatva új potenciális partnerségek létrejöttét és jövőbeli nemzetközi együttműködéseket.

A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) 2019-ben alakult. Célja egy olyan dokumentumfilmes szakmai és érdekképviseleti fórum életre hívása, amely hatékonyan és egységesen képviseli a hazai dokumentumfilm-készítés minden szereplőjének érdekeit, párbeszédet kezdeményezve az alkotók, a nézők és a döntéshozók között. Az egyesület kiemelt célja a magyar dokumentumfilm műfajának népszerűsítése a hazai és nemzetközi közönség körében. A MADOKE tagja lehet bárki, aki dokumentumfilmekkel foglalkozik: producer, rendező, dramaturg, operatőr, hangmérnök, vágó, zeneszerző, forgalmazó, filmkritikus, filmesztéta és fesztiválszervező.

A Budapestre érkező nemzetközi döntéshozók teljes listája a dok.incubator honlapján tekinthető meg.

A budapesti workshop a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) társszervezésében valósul meg, a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.