„A dokumentumfilm hosszútávfutás” – fogalmazta meg Domokos Balázs, és a beszélgetésből kirajzolódik, miért is az egyik legnehezebb feladat hús-vér embereket és igaz történeteket testközelből bemutatni. Egy dokumentumfilm készítése a legtöbb esetben teljesen más előkészítést igényel: sokszor éveken át, feszített tempóban, kiszámíthatatlan ideig követni valakit komoly mentális és technikai felkészülést kíván, de a vendégeink elmondása alapján amilyen nehéz, olyan hálás és felemelő feladat is dokumentumfilmet fényképezni. 

Nagy Zágon a Kilenc hónap háború, a Mesék a zárkából és a Beauty of the Beast, Domokos Balázs a bemutatás előtt álló Nem halok meg és a Magunk módjára üvölteni című Kassák Lajos-portréfilm, Bántó Csaba pedig a Védelem alatt című dokumentumfilm készítéséről mesélt nekünk.

Kilenc hónap háború

Míg egy hivatásos színész hozzá van szokva a kamera állandó jelenlétéhez, egy hétköznapi embernek szoknia kell a stábot, és ehhez kulcsfontosságú a bizalom kiépítése a szereplő, a rendező és az operatőr között. Általánosságban a szituatív, követéses dokumentumfilmek készítéséről beszélgetünk, de a Mesék a zárkából vagy a Beauty of the Beast esetében más alműfajok, a klasszikus beszélőfejes és a fiktív elemekkel kiszínezett dokumentumfilmek lehetőségei is szóba jöttek. Bármilyen témáról is van szó, a téma iránti érdeklődés, a kíváncsiságuk kell, hogy formálja a filmet, legalább annyira be kell vonódniuk a főszereplő világába, mint amennyire a rendezőnek.

Mindhárman egyetértettek abban, hogy a követős dokumentumfilmeknél sokszor menet közben alakul ki minden – a téma és a főszereplő megtalálása is organikusan alakul, nincsenek előzetes filmes referenciák, és alapos snittlista sem készül. A Kilenc hónap háború esetében Csuja László eredetileg a Beregszász-környéki boszorkányokról tervezett filmet forgatni, de amikor az ukrán-orosz háború kirobbanásakor megismerkedett Janival és az édesanyjával, egyértelmű volt, hogy rajtuk lesz a fókusz. 

Védelem alatt

Persze az az adásból is kiderül, hogy ahány film, annyiféle kiindulási pont van, a Védelem alatt esetében a főszereplő, Renáta személye volt az első téma, a többi szereplő hangsúlyossága és a szerkezet később idomult az ő személye köré. Ugyanez igaz a Nem halok meg főszereplőjére, akinek a rákkal való küzdelme áll a film középpontjában.

A témába való bevonódás mellett sokat beszélgettünk a dokumentumfilm esztétikájáról, arról az igényükről, hogy még az elkapott pillanatok közben, az intimitás megtörése nélkül próbáljanak javítani egy-egy képkivágaton, formai megoldáson. Időnként ők is kerültek olyan helyzetbe, ahol egy kis képi korrigáláshoz a szereplő megmozdítására volt szükség – felmerült a kérdés, ez mennyiben számít a valóság manipulációjának, mennyire nehéz ilyenkor leküzdeni az ingert, hogy szóljanak a jelenet közben. Szóba került az is, hogy operatőrként mennyire érzik fontosnak leállítani a kamerát, ha a szereplő látszólag kényelmetlenül érzi magát, hogyan zajlik ilyenkor, és úgy általában a felvétel közepén, a rendezővel való kommunikáció. 

Nem halok meg

Az utóbbi években egyre nagyobb teret kapnak a vizualitást előtérbe helyező, pazar játékfilmes megoldásokkal felvett dokumentumfilmek (mint az All These Sleepless Nights vagy az Over the Limit), kíváncsiak voltunk rá, ez mennyire segíti vagy rontja a műfaj helyzetét, mennyire lesznek képesek a nézők egy-egy ilyen film után befogadni olyan dokumentumfilmeket, ahol a történet és a szereplő személye, és nem a vizuális megoldások a hangsúlyosak. Beszélgettünk annak az előnyeiről és hátrányairól is, amikor a rendező egyszemélyben az operatőr, és kíváncsiak voltunk, a klasszikus beszélőfejes, könyvespolc elé leültetett megszólalók fényképezésében is lehet-e kreatív megoldásokat találni. A dokumentumfilmes operatőrök munkája rendkívül gazdag és fontos téma, a jövőbeli adásban könnyen lehet, hogy visszatérünk hozzá. 

Az adást a Madokéval, a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületével együttműködésben készítettük.

Menetrend:

  • 03:00 - Egy dokumentumfilm, sok operatőr
  • 07:00 - Felkészülés egy dokumentumfilm forgatására - filmek
  • 28:00 - Az operatőr bevonódása a témába  - mi van ha az alany kényelmetlenül érzi magát?
  • 40:00 - Érzékeny jelenetek, veszekedések - mit tesz ilyenkor egy operatőr?
  • 45:00 - Az alanyok beleszólása a végső filmbe
  • 55:00 - Esztétikai inger, mennyire lehet kikapcsolni hogy a képen korrigáljanak? 
  • 01:09:00 - A nagyon látványos dokumentumfilm jót tesz a műfajnak?
  • 01:12:00 - Jót vagy rosszat tesz a filmnek, ha a rendező egyben az operatőr?
  • 01:19:00 - Tud klasszikus beszélőfejes dokumentumfilm (formailag) izgalmas lenni?
  • 01:33:00 - Egy témáról (női testépítés) egy játék és egy dokumentumfilm is készül, milyen hatással van egymásra? 

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, illetve elérhető Anchoron, Spotify-on, Apple Podcast-on, illetve más népszerű alkalmazásokban is.