A PICH_IT egy workshop program fiatal rendezők, írók és producerek számára, és a célja, hogy támogassa a filmiparban való elhelyezkedésüket. A programot Filmakademie Baden-Württemberg és a Goethe Intézet szervezte, azzal a céllal, hogy beavassa a pályakezdő alkotókat a professzionális pitchelés művészetébe, és segítsen partnereket, támogatókat találni terveik megvalósításához.

Emellett a PITCH_IT intenzív workshopokat kínált a gyártás, a rendezés, a forgalmazás és a filmmarketing területén. A résztvevőket komoly filmipari tapasztalattal bíró mentorok (Vicky Miha, Nedeczky Dóra, Császi Ádám) vezették végig a folyamaton. A programnak három állomása volt, a résztvevők tavaly júliusban Budapesten kezdtek, majd októberben a csehországi Jihlava Dokumentumfilm Fesztiválon folytatódtak a workshopok, majd idén januárban a németországi Ludwigsburgban került sor az intenzív pitch trainingre. A végső pitcheket február 15-én, a Berlinalén adták elő szakmai közönség előtt. 

Frozen Ocean

Dénes Viktória Frozen Ocean című terve egy négyrészes dokumentumfilm-sorozat. A rendező és fiatal filmesekből álló csapata a 150 évvel ezelőtti osztrák-magyar sarkköri expedíció útját járja végig Bremerhaventól a Ferenc József-földig, miközben érinti Norvégia partvonalát és a Novaja Zemlja szigetcsoportot, ahol megismerkedik a helyi közösségekkel. A négyszer ötvenperces sorozat társírója Viesz Richárd, producere Ugrin Julianna, gyártója az Eclipse Film.

Kajlik Eszter Hagyjanak szülni című animációs dokumentumfilmje a szülészeti erőszakról szól. Négy nő szülési élményét meséli el, akik méltatlan és bántalmazó bánásmódban részesültek a kórházban, és szükségtelen beavatkozásokra kényszerítették őket. A rendező korábban Még egyet apuka kedvéért címmel készített rövidfilmet a témában.

Varga Gábor Sújtólég című első nagyjátékfilmterve egy Gyula nevű szénbányászról szól, aki a 80-as évek végén eltünt egy bányarobbanásban, azonban 30 évvel később élve előkerül egy kínai uránbányában, ráadásul egy napot sem öregedett a köztes időben. A szatírikus vígjáték forgatókönyvét Noll-Batek Kristóf Áron és Kocsányi András írták, producere Gálosi Dóra.

Címlapkép: Hagyjanak szülni - Pittman Kornél rajza