Október 26. és 28. között, Valenciában rendezik meg a Cartoon Springboardot, mely Európa animációs egyetemeiről az elmúlt években kikerült fiataloknak nyújt lehetőséget bemutatni filmterveiket, és segít gyakorlatot szerezni nekik a pitchelésben. A háromnapos eseményen egyrészt az animációs szakma szereplői (műsorszolgáltatók, forgalmazók, gyártók, sales ügynökök, stb.) tartanak előadásokat és látják el hasznos tanácsokkal az alkotókat, másrészt a fiatalok prezentálják ötleteiket. Az idei Cartoon Springboardra 24 projekt került be, köztük három magyar filmterv. 

Lovrity Anna Katalin suli előtt álló korosztálynak szánt A rózsaszín fű című sorozata a barátságról szól, melyből kiderül, hogy amit egymástól kaptunk vagy tanultunk, az segíthet átvészelni a nehezebb pillanatokat, még akkor is, ha már távol vagyunk egymástól. Főszereplője Rozi és kék lova, Zafír, akik a pilot epizódban elutaznak, hogy messze földön élő jóbarátjukkal, Fannarttal találkozzanak, aki egy különleges kis ajándékkal lepi meg őket a látogatás végén. A széria közvetetten arról is beszél, hogy mit tanulhatunk más kultúráktól, és ez hogyan segíti az otthoni boldogulásunkat.

A sorozat a 9. CEE Animációs Fórumon elnyerte a Cartoon Media díját, ami egyenes bejutást jelentett az idei Cartoon Springboard pitchfórumra. A rózsaszín fűt a CUB animációs stúdiónál fejleszti a rendező, producere Gelley Bálint. A sorozat áprilisban kapott támogatást a Nemzeti Filmintézettől.

Rozi és Zafír

Richolm Orsolya Tanár úr (Senior Crush) című filmterve szintén a CEE Animációs Fórum díjával kvalifikálta magát a Cartoon Springboardra, ugyanis az egész estés filmek kategóriájában különdíjat nyert. A Tanár úr a 2000-es évek Budapestjén játszódik, főszereplője a 16 éves, szeretetéhes Piroska, aki minden alkalmat megragad, hogy a középpontban legyen. Egyetlen ember lát át a felszínes viselkedésén: a suli mogorva és szűkszavú rendszergazdája, Ivrigy. A lány idővel elkezdi értékelni a férfi őszinte érzéseit, ez az új tapasztalat pedig lángoló szerelmet gyújt iránta, viszont a férfi visszautasítja. A szeretetéhség és az elutasítás között vergődő lány lassan kialakítja azt az empatikus ént, amely elfogadni és adni is képes a hőn vágyott, őszinte szeretetet. A 70 perces filmterv producere Ausztrics Andrea, gyártója az ULab.

Richolm Orsolya: Tanár úr

A harmadik bejutott projekt Teleki Kitti Trixie the Pixie című young adult projektje, melyet online streamingre terveznek. "Elég jó vagyok? Hogy tudom az életem a legteljesebben élni?" Ilyen kérdésekkel küszködünk mindannyian. A projekt egy rajzfilmfigura, Trixie szemszögéből vizsgálja a fiatal felnőttkor átmeneti időszakát, küzdelmeit és örömeit. Trixie hasonlóan dokumentálja ezt a korszakát, mint mi: Instagramon keresztül, néha a saját alkotásait is megosztva. De nem próbálja meg úgy beállítani magát, mintha tökéletes lenne. Mindent megoszt, a tökéletlenségét, a szeleburdiságát és a hibáit is, amiket mi megpróbálunk elrejteni. A projekt arra hívja a fiatal nézőket, hogy Trixie példáján keresztül megtanulják kezelni a stresszt, a szorongást, a társas kapcsolatokat és az életet.

Címlapkép: Teleki Kitti: Trixie the Pixie, Forrás: Dot & Line