Szeptember 23-án debütál a magyar mozikban Enyedi Ildikó kosztümös szerelmes drámája. Füst Milán azonos című regényén alapuló A feleségem története főszerepeiben Gijs Nabert, Léa Seydoux-t és Louis Garrelt láthatjuk majd. "Ha egy szóval kéne jellemezni A feleségem történetét, a bizonytalanság lenne az, a maratoni 170 perces játékidő során a férfi szorongása ránk is átragad" - írtuk cannes-i kritikánkban a gyönyörű kiállítású, Rév Marcell által fényképezett filmről.

A Mozinethez került Mundruczó Kornél és Wéber Kata legújabb alkotása, a három generáción átívelő, a holokauszt traumájánák öröklődésével foglalkozó Evolúció. A Proton Színház 2019-es, Rurhtriennalén bemutatott azonos című komolyzenei installációjából nőtte ki magát egész estés nagyjátékfilmmé, melyben Láng Annamária, Monori Lili, Goya Rego és Padmé Hamdemir játsszák a főszerepeket.

A feleségem története

"Aki ilyen családba született, az ezeken a megfoghatatlan és képlékeny sztorikon keresztül is ismeri meg önmagát. Ezeknek az embereknek pont ez a problémájuk, hogy a hallott történetek igazából csak sejtések. Csak sejted, hogy valamitől tartanod kéne, mégis ezzel éled le az életedet, ez is meghatározza, ahogyan működsz. Egyfajta stigma ez" - mondta el Wéber Kata a Cannes-ban adott interjújában. Az alkotópáros arra volt kíváncsi, hogy a múltból eredő, szükségszerűen képlékeny identitást hogyan adjuk tovább egy új helyen a következő generációknak.

A Mozinet forgalmazza az Arany Pálma-nyertes Titánt (Titane). A horror és a pszichothriller határán mozgó film főhőse egy sorozatgyilkos pszichopata táncosnő és egy, a tíz éve eltűnt fiát kereső tűzoltó (Vincent Lindon) találkozásáról szól. Julia Ducournau rendező korábban a Nyers című kannibálhorrorral keltett feltűnést.

Belle

Leos Carax a legjobb rendező díját kapta az Adam Driver és Marion Cotillard főszereplésével készült Annette című musicalért. Joachim Trier A világ legrosszabb embere (The Worst Person in the World) című filmjé egy okos és szép, de magát folyamatosan megkérdőjelező mai harmincas lány magára találásának folyamatát és szerelmi életét mutatja be 12 fejezetben. A főszerepet eljátszó Renate Reinsve kapta a legjobb színésznőnek járó díjat.

Szintén az év hátralévő részében jut el a magyar mozikba a japán Mamoru Hosoda animációja, a Belle, amely A szépség és a szörnyeteg Disney-változatának a remake-jének is tűnhet, de aztán váratlan fordulatokkal tér el a népszerű mesétől. Főhőse egy félénk gimnazista lány, aki a virtuális valóságban válik népszerűvé.

címlapkép: Renate Reinsve A világ legrosszabb embere című filmben