Mozgóképeink Galiciában

A hétvégén kezdődött a 14. Ourense-i Nemzetközi Filmfesztivál Galiciában. Az egyhetes spanyolországi seregszemle idei válogatását hat magyar mozgókép gazdagítja – adta hírül a Magyar Filmunió. A játékfilmversenyben indul Gárdos Péter Tréfa című Kosztolányi-adaptációja, amelyet a rendező személyesen mutat be Ourense-ben. A dokumentumfilmek versenyében lesz látható Moldoványi Ferenc Another Planet/Másik bolygó című alkotása. „Galiza Loves Hungary” címmel egy magyar filmcsokor is látható lesz a napokban Galiciában: Almási Tamás Márió, a varázsló, Gigor Attila A nyomozó, Keményffy Tamás Mázli és Zsigmond Dezső Boszorkánykör című rendezéseivel ismerkedhet meg Ourense közönsége. Ugyancsak e hétvégén kezdődött a Curtocircuito rövidfilm szemle Galicia fővárosában, Santiago de Compostela-ban. A nemzetközi versenyprogramba Nemes Jeles László The Counterpart című munkája kapott meghívást.




Kiosztották az 56. Országos Függetlenfilm Fesztivál díjait

A vasárnap véget ért fesztivál versenyprogramjában szereplő 44 film közül a Cserhalmi Sára rendezőből, Bakács Tibor kritikusból, Miló Mihály operatőrből,  Pálos György rendező, operatőrből, és Reichenberger János az OKM filmreferenséből álló zsűri Igor és Ivan Buharov Molytej, illetve Káldy László Santo és a többiek című alkotását ítélte a legjobbnak. A legjobb animációs film Arató Péter Jack Warman, a legjobb kisjátékfilm Rév Marcell, Lőrincz Zsuzsa Az ünnep, a legjobb vígjáték Monhalt Ákos Rácegresi mesék, a legjobb etűd Csuja László 3 emlék, a legjobb lírai etűd pedig Kotnyek István Az ezüstkor vége; Három bagatell című alkotása lett.




Franciaország a filmiparban erősíteni kívánja jelenlétét Magyarországon

Franciaország elsősorban a filmiparban kívánja erősíteni kulturális jelenlétét Magyarországon - mondta az MTI-nek pénteken Hiller István oktatási és kulturális miniszter francia kollegájával folytatott megbeszélését követően Párizsban. Frédéric Mitterrand a magyar miniszter meghívására a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében jövőre Magyarországra látogat. Addigra a két ország olyan koprodukciós és filmművészeti megállapodást kíván előkészíteni, amilyenre 1972 óta nem volt példa. Az együttműködés keretében olyan koprodukciókat támogat majd Franciaország, amelyek Magyarországon, illetve magyar résztvevővel valósulnak meg: a francia kulturális kormányzat arra fogja felhívni a producerek figyelmét, hogy előnyt jelent Magyarországgal dolgozni – olvashatjuk a Oktatási és Kulturális Minisztérium oldalán.


Az 1956-os forradalmat megörökítő amatőr filmfelvételek az Örökmozgóban

A forradalom napjaiban hét fiatal amatőr filmes 8 mm-es kamerával járja a pesti utcákat és rögzít minden eseményt, amit dokumentálásra érdemesnek tart. A megtorlás évtizedeiben félve, nagy titokban őrzik a filmtekercseket, és csak nagyritkán, családi körben pergetik le a szomorú képsorokat. 2009-ben a Magyar Nemzeti Filmarchívum közel hússzorosára nagyítva restaurálja az értékes képkockákat. Az előadás után az alkotókkal is találkozhat a közönség. A retusált másolatokat bemutatójára október 22-én, este 7-kor kerül sor, a filmek előzetesét pedig itt (klikk) lehet megtekinteni.