A díjátadó ceremóniát 2020. február 27-én tartják a Berlinale Palastban, a filmfesztivál központjában. Helen Mirren erős személyiség, akinek színészi alakításai mindig nagy hatásúak. Időről időre meglep bennünket az általa játszott összetett karakterek ábrázolásával, akár a Felül semmiben alakított Chris vagy A királynőben II. Erzsébet esetében, alakításaiban az erős nő paradigmája jelenik meg" - méltatta a színésznőt Mariette Rissenbeek, a Berlinale ügyvezető igazgatója a fesztivál honlapján.

Mirren egészen fiatalon csatlakozott a Royal Shakespeare Company színtársulathoz, és az azóta eltelt évtizedek alatt számos műfajban bizonyította tehetségét a színházban és a filmvásznon is. A királynő című filmért 2007-ben a Golden Globe-díjat is elnyerte, de számos más alakítását is nemzetközi filmdíjakkal ismerték el. Színházi alakításaiért a Laurence Olivier-díjat és a Tony-díjat is megkapta. 2003-ban pedig a színművészetben elért eredményeiért a Brit Birodalom Rendjének lovagparancsnoki fokozatával tüntették ki.

Helen Mirren Az ajtó című filmben (fotó: Mokép-Pannónia Kft.)

Egyedülálló színészi jelenléte miatt a brit és az amerikai moziban is otthonosan mozog, számos különböző stílusú filmrendezővel dolgozott Robert Altmantól Paul Schraderig, és olyan akciófilmes kasszasikerekben is játszott, mint a RED vagy a Halálos iramban-sorozat.. Mirren első jelentős filmszerepét Michael Powell A festő és a modell című 1969-ben bemutatott vígjátékában kapta.

Legismertebb filmjei között van a Peter Greenaway rendezte A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Robert Altman Gosford Park-ja, a Nigel Cole-lal forgatott Felül semmi vagy Az élet ízei, amelyet Lasse Hallström rendezett. Eljátszotta az öntörvényű és nyers modorú Emerencet Szabó István Az ajtó című drámájában, amely Szabó Magda azonos című regényéből készült. A Hölgy aranyban című film főszereplőjeként 2015-ben a Berlinaléra is ellátogatott.

A 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról a Filmhu helyszíni riportokkal fog jelentkezni.

borítókép: Helen Mirren a RED című filmben