Helen Mirren arról is beszélt, hogy noha édesapja révén orosz származású, a családi szálak nem segítettek a regény rétegeinek megértésében. Ebben inkább a könyvek segítették, a forgatás előtt sokat olvasott Magyarország, illetve Kelet-Európa történelméről, a második világháborútól kezdve a hetvenes évekig, hogy megfejtse a kort, amelyben Emerenc élt.

helen_mirren2_500A színésznő szerint Szabó Magda brilliánsan és nagyon költőien ábrázolta a történelmet allegorikus regényében. Úgy fogalmazott: számára Emerenc a magyar népet jeleníti meg, így színészként nagy terhet érzett a vállán. Rámutatott: az írónő egy kis kamaratörténeten keresztül volt képes megjeleníteni a XX. század történelmét, ami rendkívüli teljesítménynek számít.

"A múlt nem tűnik el nyomtalanul, bennünk van. Hordozzuk génjeinkben a szüleink, nagyszüleink történetét, a félelmeik ránk is hatással vannak" - fogalmazott a színésznő, aki szerint a történelem megismerése nemcsak abban segít, hogy megértsük kik vagyunk, de abban is, hogy miként viselkedjünk a jövőben.

Helen Mirren kérdésre válaszolva elmondta, hogy valóban gyakran a cipőkön keresztül ragadja meg egy-egy karakter lényegét. "A cipő talán a legfontosabb a jelmezben, meghatározza, hogyan állsz, hogyan jársz" - vélekedett. Felidézte, hogy amikor megmutatták a jelmezeket és kirakták az összes cipőt, egyből rámutatott a filmben látható lábbelire, szerinte az öreg csizmák pontosan tükrözték Emerenc jellemét.

helen_mirren3_500Arra a kérdésre, hogy milyen volt smink nélkül forgatni, a színésznő nevetve elmondta, hogy sokat segített neki, hiszen így öt perc alatt elkészült reggelente. Egyre kevesebb sminket használtak a kamerateszteken, végül Szabó István arra kérte, legyen teljesen "meztelen az arca".

Helen Mirren arról is beszélt, hogy mennyire élvezte azt, hogy állatokkal, különösen kutyákkal dolgozhatott Az ajtóban. "Nagyon szeretem a kutyákat, sajnos egy forgatás nem igazán alkalmas arra, hogy valódi kutya-ember kapcsolat alakuljon ki" - jegyezte meg, méltatva az állatidomárokat, akik szerinte kitűnő munkát végeztek.

Az Oscar-díjas színésznővel készült interjú az Aranymetszés hétfői adásában lesz látható a Magyar Televízióban.

(fotó: MTI - Kallos Bea)