Tájékoztatása szerint az Oscar-díjas színésznő, aki Emerencet, az írónő házvezetőnőjét alakítja a Szabó István rendezte filmben, a díszbemutató napján, március 7-én érkezik Magyarországra és két napig marad Budapesten.

helen3_500


A producer kitért arra is, hogy Az ajtót egyszerre kezdik el vetíteni Budapesten és vidéken, a fővárosban például az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Corvin, a Puskin, valamint több multiplex mozi tűzi műsorára.

A film világforgalmazója több országgal kötött már szerződést és további országokkal tárgyal - tette hozzá Hábermann Jenő, aki azonban részleteket nem kívánt elárulni. Azt elmondta, hogy a németországi forgalmazást német koprodukciós partnerük, Sőth Sándor szervezi.

helen2_500


Szabó István a producer felkérésére vállalta el a rendezést, a film pénzügyi hátterének megteremtése három évet vett igénybe, a teljes költségvetés mintegy hatmillió euró. A jeleneteket Németországban és Magyarországon forgatták. Olyan helyszíneket kerestek, amelyek megfelelőek a regény ténybeli szerkezetéhez, így egyes jeleneteket Budapest II. kerületében, a Lotz Károly utcában, Szabó Magda egykori otthonához közel vettek fel.

Az ajtó operatőre Ragályi Elemér, a két női főszerepet Helen Mirren és a magyar közönség számára A mások élete vagy A Baader-Meinhof csoport című filmből ismert német Martina Gedeck alakítja.