Az 500 filmből összevágott „határterületen mozgó kísérleti film” egy férfi és egy  nő találkozását meséli el a filmtörténet kis, közepes és nagy klasszikusaiból kiragadott snittekkel. Czakó Judit, Szalai Károly, Richter Nóra és Lemhényi Réka vágók hat vágóasszisztens segítségével bontották ízekre a filmeket, és válogatták ki a megfelelő jelenteket. Férfi ül, nő feláll, ajtót nyit, zuhanyzik, pattanást nyomkod, szexel, szakít, a rövid részletek pedig összeállnak egyetlen nagy egésszé, egyértelmű sztorival, de rengeteg asszociációs lehetőséggel.  

 

1477434 690398957667120 269356638 n

Hogy miből is áll a Final Cut, arról a rendező nyilatkozott a Filmhunak tavaly februárban.


Keresztapa, 300, Cápa, Indiana Jones, E.T., A sanghaji asszony, Modern idők, Metropolis, Kék angyal, Nosferatu, Az élet csodaszép, Sin City, Avatar, Áldozathozatal, Jelenetek egy házasságból, magyar filmek közül Körhinta, Szerelem, Ház a sziklák alatt, Bizalom, 80 huszár, Kontroll, benne van az én két filmemből is egy-egy snitt. Vannak benne animációs filmek is, Hófehérke, Cowboy bebop, János vitéz, vannak benne tv-sorozatok is, mint a Dexter, a Mad Men vagy a Twin Peaks. Próbáltam nagyon igazságos lenni a válogatásban, szempont volt, hogy nagyjából lefedje a filmtörténetet, az elmúlt 116 évet, a legkorábbi film A vonat érkezése, és mivel ezt két éve kezdtük el, a paradigmaváltást előidéző Avatar-ral fejeződik be a lista.”

A filmben a hollywoodi jelenetek mellett az európai és távol-keleti mozi is képviselteti magát, akad skandináv, japán, de bollywoodi részlet is. A szereplők pedig mindig a saját nyelvükön szólalnak meg, és a félszáz felhasznált alkotás között hatvan magyar is akad.

Decembertől végre a saját nappalinkban is versenyezhetünk azon, hogy ki ismer fel több filmet a kiragadott jelenetek alapján, sőt ha minden helyesen beazonosított részlet után iszunk egy felest, már a szilveszter tematikája is megvan. (Utóbbival akár az első magyar közösségi filmben is szerepelhetünk.)