A zsűri ezúttal nem egy alkotás, hanem Pálfi György két filmje - a Final Cut mellett a Magyarország 2011-ben szereplő kisfilmje - és eddigi életműve alapján ítélte oda az elismerést. A zsűri indoklásában az utóbbi évek egyik legeredetibb magyar alkotójának nevezte a rendezőt, és kiemelte, hogy Pálfi György "éles és metsző iróniával" hívja fel a figyelmet a legdrámaibb, legnyugtalanítóbb hazai problémákra - közölte a Magyar Filmunió, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlege pénteken az MTI-vel.

Pálfi György korábban az MTI-nek elmondta: a Final Cut három évig készült, az alkotás - amely egyúttal négy vágó, Czakó Judit, Szalai Károly, Richter Nóra és Lemhényi Réka munkája is - a filmtörténet 116 éve előtt tiszteleg, a Lumiére fivérektől az Avatarig. A 450 filmtörténeti klasszikusból összevágott alkotás a májusi cannes-i filmfesztiválon debütált sikerrel a nemzetközi közönség előtt.

Final Cut - Hölgyeim és Uraim


A Magyarország 2011 Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Bence, Salamon András és Jancsó Miklós kisfilmjeiből készült a TT Filmműhely szervezésében.

A trieszti filmfesztiválon a dokumentumfilmek mezőnyében versenyzett a Német egység a Balatonnál című, Forgács Péter rendezte film, valamint vetítették Fliegauf Bence Csak a szél című filmdrámáját is.

A fesztivál ötezer eurós fődíját a V tumanye (Ködben) alkotója, Szergej Loznica vehette át.

Pálfi György az MTI-nek elmondta, nagyon örül a díjnak. Megjegyezte, azért is érzi nagy megtiszteltetésnek az elismerést, mert nem egy filmet díjaztak, hanem alkotói munkásságát.

A Final Cut legközelebb az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz látható az Uránia Filmnapok nyitófilmjeként.

(fotó: MTI - Kallos Bea)