Az izraeli Nava Semel regényét viszi vászonra Szász János - adta hírül a Screen Daily. Az And the Rat Laughed című regény egy ötéves kislányról szól, aki a holokauszt idején bujkálni kényszerül, ezalatt pedig egyetlen társaságát egy patkány jelenti.

A regényt a kritikusok egyedi hangvételű holokausztregényként jellemezték, mely a múltban, a jelenben és a jövőben játszódik, és ahol a túlélés egyik záloga a szeretet és a fantázia erejében rejlik.

Szász János a filmhu érdeklődésére elmondta, hogy a film európai koprodukcióban valósulna meg. A forgatás a tervek szerint jövőre indul, a főszerepre két vezető amerikai színésznőt szeretnének megnyerni, neveket azonban egyelőre nem kívánt mondani. Az egyik férfi főszerepet, egy papot, a tervek szerint Ulrich Thomsen alakítaná.

A szerző, Nava Semel egyébként április végén részt vesz az ENSZ megemlékezésén, ahol az Oscar-díjas Olympia Dukakis olvas fel a regényből.

Szász János legutóbbi rendezése, A nagy füzet, a többi között elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, és ez volt Magyarország hivatalos nevezése az Oscarra.