A hét elején lett hivatalos, hogy Magyarország idén a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmdrámát nevezi a nemzetközi kategóriában a 93. Oscar-díjra. Mivel az elmúlt évtizedben szinte minden évre jutott olyan magyar animáció, ami jogosult volt a jelölésre, a hír kapcsán a Dot & Line összeállítást készített a korábbi esélyesekről, és felhívta a figyelmet, hogy idén további versenyzők is akadnak. 

Közel kéttucatnyi nemzetközi és hazai díj és több mint 100 fesztiválszereplés között a Szimbiózis idén tavasszal amerika egyik legjelentősebb filmfesztiváljának, az SXSW zsűrijének díját is kiérdemelte. Az animációs rövidfilmek kategóriájának nyerteseként a film előtt automatikusan megnyílt az Oscar-nevezés lehetősége. Andrasev Nadja filmje féltékenységről, szexualitásról és hiányérzetről egyszerre finoman és kegyetlenül őszintén mesél, főhőse egy megcsalt nő, aki különleges kapcsolatot alakít ki a férje szeretőivel. Andrasev Nadjával legutóbb nyáron, videóinterjúban beszélgettünk a Szimbiózis kapcsán. 

M.Tóth Géza: Matches

M. Tóth Géza 2007-ben Maestro című alkotásával a hivatalos Oscar-jelölésig jutott, idén Matches című filmjével nevezhet. A kisfilm 2019-ben elnyerte a 32. Foyle Film Festival legjobb nemzetközi animációs filmjének járó Light in Motion díjat, a rangos nemzetközi elismerés egyben Oscar-díj kvalifikációt is jelent. A 11 perces animációban egy kisfiú színes gyufaszálakkal játszik. Miközben mesél az álmairól, félelmeiről és vágyairól, a gyufaszálak megelevenednek. A KEDD Stúdióban készült animáció már több elismerést tudhat magáénak, egyebek mellett elnyerte a  Londoni Nemzetközi Animációs Fesztivál közönségdíját, az Ottawa Nemzetközi Animációs Fesztivál, a New York City Short Film Festival és a Moscow Shorts legjobb animációs filmjének járó díját, valamint a komlói Hét Domb Fesztivál fődíját és a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon is díjazták.

A 93. Oscar-díj esélyeseinek short listjét 2021 januárjában ismerhetjük meg, a hivatalos jelölteket pedig ezt követően fogja bejelenteni az Amerikai Filmakadémia. 

Forrás: Dot & Line / Borító: Szimbiózis