A fesztivál november 25-én 10 órakor kezdődik a négyéves gyerekek számára készült kisfilmek versenyblokkjával. Ebben lesz látható Orosz Judit Odakint című munkája, melyben egy kislány bújócskázás közben elmerül a kertben, majd egészen távolra keveredik onnan. Ulrich Sára Kérdezős vers című filmecskéjében – mely Tóth Krisztina versén alapul – egy kislány vicces és fura kérdéseket tesz fel az anyjának.

November 26-án 10 órakor a nyolcéves gyerekek számára készült kisfilmek versenyblokkjában vetítik majd M. Tóth Géza és Jurik Kristóf Kuflik 2 – Tengerre kuflik! epizódját, amelyből megtudjuk, hogy egy kiadós tavaszi zivatar után remekül lehet tapicskolni a pocsolyákban. Sőt, a jókora tócsa nem csak tapicskolásra alkalmas, hanem kalózcsatára is. November 26-án 19.30-kor a rövidfilmes versenyprogram első blokkjában vetítik majd Darabos Éva Pá kis Panelom! című munkáját. A film elején főszereplőnk arról értesül, hogy hamarosan el kell költöznie otthonábó, búcsúkönnye betonnehéz monolittá fejlődik. A rendezővel itt beszélgettünk filmjéről. 

Darabos Éva: Pá kis panolem!

November 27-én 19.30-kor a második blokkban lesz látható Ulrich Gábor Dűne című filmje, mely hullámzás képzelet és valóság között, ahol egy szörnyű titok rezeg a sejtjeinkben dúló szélben. A nyár folyamán jelentős animációs fesztiválokat megjárt kísérleti alkotásról Ulrich Gábor itt mesélt nekünk bővebben. Végül november 28-án 17-kor a rövidfilmes versenyblokkban lesz műsoron Lantos Júlia Inkognitó című alkotása, melynek főhőse, egy fiatal lány hidegháborúban él, ahol nem lőfegyver vagy bomba a harci eszköz, hanem az elidegenedés, a céltalanság, az önzés, és az ember elértéktelenedése. Idén 24 rövidfilm áll versenyben a legjobb film díjáért és 15 film a legjobb gyerekfilm díjáért.

Két online workshop is színesíti majd a fesztivál kínálatát. Az elsőben – pénteken 15 órakor – a híres Amanita Design cseh számítógépes játékfejlesztő cég egyik munkatársa tart előadást új fejlesztéseikről, 17 órakor pedig Több, mint filmzene címmel Alpár Balázs tart játékos, interaktív, élmény-pedagógiára épülő zenei foglalkozást rendezőknek/vágóknak/producereknek azzal a céllal, hogy segítse a filmkészítők zenei és hangi koncepcióinak tudatosabb kialakítását.

A fesztivál nagyjátékfilmes nemzetközi programjáról itt írtunk bővebben. A november 25-én, szerdán kezdődő 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a Toldi Távmozin keresztül az egész ország területén láthatóak lesznek a világ legjobb és legújabb animációs filmjei, köztük számos magyar alkotás is. A vetítésekre előadásonként 1500 Ft-os áron válthatóak jegyek itt

Forrás: Anilogue / Borító: Kérdezős vers