Február 11-én, a Tilos az Á Könyvek kiadásában jelenik meg Schwechtje Mihály Félúton Berlinbe című regénye. A fülszöveg szerint a könyv főhőse Vivi okos, érzékeny 18 éves lány. Anyja és öccse a közeli faluban él, az apja tíz éve Németországban dolgozik, ő pedig most érettségizik egy vidéki kisvárosban. Koliban lakik, tanárképzőre készül, és reméli, viszonylag gondtalan élete a gimi után is folytatódik. De a dolgok nem a tervei szerint haladnak – mind a barátnőivel, mind a szüleivel, mind a szerelemmel közbejön valami, ami miatt Vivinek mennie kell és muszáj megállnia Halle-Neustadtban, félúton Berlin felé.

Schwechtje Mihály elárulta nekünk, hogy a regény ötlete egy megvalósulatlan filmtervéből nőtt ki: “A 2008-as válság után gondolkoztam azon, hogy filmet kéne csinálni róla. Tulajdonképpen egy ilyen trilógiát terveztem, az első rész el is tudtam készíteni A pingvinkonstrukció címmel. Ez lett volna a második történet, de akkor nem úgy álltak a csillagok, hogy megszülethessen."

Első nagyjátékfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című tini-thriller bemutatása után kereste meg a Tilos az Á Könyvek kiadója. “Azt szerették volna, ha megírom regényben, de mivel már megcsináltam a filmet, nem foglalkoztatott az ötlet. Mondtam nekik, hogy viszont van más, amin szívesen dolgoznék, és elmeséltem a Félúton Berlinbe történetvázát.” A kiadó egy-két próbafejezet után rábólintott a könyvre.

És hogy miért pont Halle-Neustadt? A német fővárostól nagyjából 155 km-re fekvő települést Schwechtje az atmoszférája miatt választotta a cselekmény helyszínének: “Gyerekkoromban jártam ott, de megmaradt a fejemben, hogyan néz ki. Építészetileg egy nagyon izgalmas hely, egy gigantikus lakótelep. Tökéletesen más, mint amire az ember számít, ha kimegy Németországba vagy Nyugat-Európába dolgozni. Ez egy régi kelet-német város.

A Félúton Berlinbe már megrendelhető online.

Címlapfotó: Schwechtje Mihály/Fotó forrása: Színház.hu