A rendezvény két új történelmi nagyjátékfilm révén enged bepillantást az kazak filmgyártás jelenébe, valamint az ázsiai ország múltjába és kultúrájába, amely a nagy földrajzi távolság ellenére számos ponton kapcsolódik a magyar kultúrához és történelemhez.

Rusztem Abdrasev 2019-ben készült filmeposza, a Kazak kaganátus – Az arany trón a XV. században játszódik, s a Kazak kaganátus létrejöttéről, megerősödéséről szól.

Tóth Tamás magyar rendező Kazakisztánban forgatott 2022-es filmje, az Öliara pedig XX. századi történet: egy 1929-ben az éhező kazakföldre vezényelt magyar származású szovjet komisszár történetét meséli el, aki fellázad saját bajtársai kegyetlenkedései ellen. A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthetők meg, a Kazak kaganátus – Az arany trón képei alatt angol felirat is lesz.

Kritikánk az Öliara című filmről: Kiváló westernt készített egy magyar a kazah pusztában

Bárnai Péter alighanem élete nagy kalandjára vállalkozott, amikor magára húzta a politikai komisszár egyenruháját es birkákat kezdett el kutatni a sztyeppén. Tóth Tamás filmjében a proletárdiktatúra és a nomád életforma csap össze úgy, hogy egyszerre tud meglepő es kellemesen ismerős lenni.

 

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az Uránia honlapján, a filmek műsoroldalán lehet.