A magyar animáció megteremtőjeként tisztelt Macskássy Gyula (1912-1971) születésének 120. évfordulóját Idén ünnepeljük, ezért a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságai az év folyamán a teljes életművet felújítják. A gyermekeknek készült, korai filmjeinek teljeskörű felújítása már elkészült – ebből kínál most a Filmio ingyenesen nézhető öt örökzöld mesefilmet kiváló minőségben a legifjabb közönségnek.

A Kiskakas gyémánt félkrajcárja (1951) az állami rajzfilmgyártás első önálló meseanimációja, a hazai animáció hőskorának kiemelkedő darabja, amely diafilmen is generációk kedvence volt. Az Erdei sportverseny (1952) című állatmese volt az első magyar rajzfilm, amelyet külföldön díjaztak: 1954-ben a Párizsi Gyermekfesztivál első díját nyerte el. A székely népmesén alapuló, lírai hangulatú Két bors ökröcske (1955) az 50-es évek magyar animációjának legszebb darabja, Ránki György játékos zenéjével. Az Egér és oroszlán (1957) és A telhetetlen méhecske (1958) reklámfilmes előzményekből építkeztek, előbbivel a magyar mézet, utóbbival a fogmosást népszerűsítették.

A kiskakas gyémántfélkrajcárja / Fotó: NFI Filmarchívum

A gyermeknapi válogatásban ingyenesen nézhető Dargay Attila harmadik egész estés filmje, Az erdő kapitánya (1987) is, melynek hőse egy nyugdíjazás előtt álló nyomozó kutya, aki élete utolsó nagy bevetésére készül, hogy megmentse a Kerek Erdőt. A rajzfilmmé szelídített bűnügyi vígjáték a környezetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.

A filmek elérhetők a Filmio-n.

Forrás: NFI