Radu Muntean filmjét november 11-én mutatja be a Cirko Film - a román rendező munkái közül korábban a Jelszó: a papír kékre vált címűt láthatták a magyar nézők, új rendezése, az Ünnepek után a Cannes-i Filmfesztiválon debütált, és nagyon jó kritikákat kapott, mi is szerettük.

 

Kritikusunk szerint: "Bámulatosan közvetlen és vidáman erotikus a Marti, dupa craciun (Kedden, karácsony után) nyitójelenete, amelyben egy szeretkező pár finom humorral átitatott incselkedését láthatjuk bő tíz percen keresztül. Hiába unalmas és szinte ciki a román filmeket dicsérni, de újra ezt kell tennünk: Radu Muntean két éve a Rendezők Két Hete szekcióban mutatta be a Boogie-t, és bár az se volt egy rosszul sikerült mozi, az előrelépés mellbevágó. A filmnek minden egyes pillanata annyira hiteles, minden színészi gesztus annyira eltalált, ráadásul a jelenetek olyan észrevehetetlenül építkező dramaturgiával jutnak el a csúcspontokra, hogy egyszerre érezzük mindennapi események résztvevőjének és egy lebilincselő történet nézőjének magunkat.


A film előzetese

Muntean ezúttal még tovább fokozza az első játékfilmjében már alkalmazott egyetlen hosszú beállításból álló jeleneteket, amelyek itt közel húsz perces kvázi színházi epizódokká válnak, de mégis mentesek minden teatralitástól. A rendkívül egyszerű és éppen ezért mindenki által átélhető szerelmi háromszögben nem nagy sorskérdésekről, érzelem-filozófiákról van szó, hanem csupán arról, hogy az egyes szereplők miképpen működnek az adott helyzetekben. A rendező és a zseniális fiatal színészek a szereplők közti viszonyokat nem elbeszélik, hanem a legapróbb gesztusokból rakják össze, így a lehető legnagyobb közvetlenséggel bontakozik ki előttünk a – és ez fontos – napjaink középosztályában játszódó történet. Azért tartom értékesnek a Marti, dupa craciun-t, mert úgy is jó tud lenni, hogy megszabadul azoktól az „egzotikus” elemektől – a kommunizmus korának és/vagy a kelet-európai nyomornak az ábrázolásától, amelyeknek legalább részben a román film a nyugati sikerét köszönheti. (8/10)"

A Cirko Film jóvoltából premier előtt megnézheted a filmet, nem kell mást tenned, mint küldened egy levelet november 8-án éjfélig az info@forum.film.hu címre "Ünnepek után" tárggyal, és vendégünk vagy a szerda esti vetítésen. A nyerteseket e-mailben értesítjük majd.

A vetítés helye és ideje: 2010. november 10. 20:30, Cirko-Gejzír mozi (1055 Budapest, Balassi Bálint u. 15-17)