Filmhu: Miről szeretnél filmet készíteni?

Bakony Alexa: Egy tizenhat tinédzser rádöbben, hogy bár nőnek született, a lelkében férfi. Új életet szeretne kezdeni férfi testben. Tizennyolc éves koráig azonban semmit sem tehet ennek érdekében – a dokumentumfilmem ezt a kritikus két évet követi végig, önmaga és a környezete elfogadásának drámai pillanatain keresztül.

Filmhu: Mióta foglalkoztat ez a téma?

B. A.: Nagyjából másfél éve. Ekkor derült ki ugyanis az egyik barátomról, hogy transznemű. Általa ismertem meg, hogy mit is jelent ez valójában, mennyire összetett és ellentmondásos helyzetbe került az által, hogy felvállalta saját magát a világ előtt. Úgy éreztem, hogy erről filmet kell készíteni.

Filmhu: Milyen műfajban gondolkodsz, milyen vizuális világot képzelsz el?

B. A.: A film műfaja követéses dokumentumfilm, szituációkon keresztül ismerjük meg a főhős és a környezete történetét. A kamera végig válltámaszról van használva, együtt mozog a szereplőkkel, ettől nagyon „élő”, személyes hangulatú a film, szeretném, ha a néző a bőrén érezné a főhős mindennapi küzdelmét.

Bakony Alexa

Filmhu: Mi inspirál a történet megfilmesítésére?

B. A.: Szeretnék tenni valami azért, hogy elfogadóbbak legyünk más emberekkel szemben. Hiszek abban, hogy a legtöbb ember, aki elzárkózik, az azért teszi, mert nincs személyes élménye olyan emberekkel, akik „kilógnak a sorból”.  Ha lenne lehetőségük kapcsolatba kerülni velük, megváltozna a véleményük. Ezzel a filmmel ezt az élményt szeretném megteremteni. Fontos, hogy Magyarországon készüljön ilyen film.

Filmhu: Milyen lehetőséget látsz az Inkubátor programban? Részt vettél a tavalyi fórumon?

B. A.: Remek lehetőségnek tartom, örülök, hogy van figyelem a fiatal rendezőkön. Jó, hogy van lehetőség értékes, eredeti filmeket készíteni és ehhez szakmai segítséget is kapunk. Tavaly is ott voltam a fórumon, látva a többieket, akkor arra gondoltam, hogy milyen jó lenne majd jövőre bekerülni a programba. Bár féltem, hogy túl fiatal vagyok, vannak nálam jóval tapasztaltabb rendezők is. De mégis sikerült. Én már ennek is nagyon örülök.

Filmhu: Hogyan készülsz a pitch fórumra? Vettél már részt hasonlón?

B.A.: Hivatalos pitch fórumon még nem voltam, de az osztályfőnökeim, Almási Tamás és Kékesi Attila felkészítettek az éles helyzetekre. Félévkor mindig volt pitch vizsgánk, ilyenkor meghívtak az osztályba neves filmes szakembereket, akiknek bemutattuk az aktuális filmterveinket és akiktől visszajelzéseket kaptunk.

Bakony Alexa

Filmhu: Mennyire látod magad előtt a kész filmet? Mekkora szabadságot hagysz a változtatásnak?

B.A.: Dokumentumfilmet készítek, rugalmasnak kell lennem, biztos, hogy lesznek nem várt fordulatok, helyzetek a forgatás során. Ugyanakkor pontos elképzelésem van arról, hogy meddig követem a főhősöm történetét, mi az a dramaturgiai pont, ami lezárja és univerzálissá teszi a történetet.

Filmhu: Korábbi filmes tapasztalataid hogyan kapcsolódnak ehhez a tervhez?

B.A.: Készítettem ugyanezzel a témával kapcsolatban egy rövid dokumentumfilmet, ezt tekintem a filmem előtanulmányának. Annak a készítése során kezdtem el pontosítani, hogy milyen egész estés filmet szeretnék készíteni.

Filmhu: Milyen élményeket, tapasztalatokat jelentett számodra a korábbi kisfilmjeid elkészítése?

B.A.: Készítettem kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket is vegyesen. Mindegyik filmemből tanultam valamit. Azt biztosan, hogy bármilyen felkészült is vagyok, iszonyúan fontos, hogy jól tudjak improvizálni a váratlan helyzetekben. Sok múlhat rajta.

Filmhu: Kikkel, milyen csapattal jelentkeztetek az Inkubátorba?

B.A.: A filmem producere Angelusz Iván volt, első perctől kezdve hitt az ötletben és bennem is, ezért nagyon hálás vagyok. Jelenleg Szűcs Ildikó társ-producerrel folytatjuk tovább a közösen elkezdett munkát.

 

A többi interjú az Inkubátor 2.0 tagjaival itt olvasható!