Szinopszis: Dávid egy amatőr ifjúsági vonószenekar tagja. A nyaranta megrendezett koncertturnén teljesen felborul a zenekar élete, amikor a tizenhárom éves Nóri segítséget kér Dávidtól, mert a zenekar hatvanéves karmestere rendszeresen zaklatja őt szexuálisan. Dávid és néhány társa hamar perdöntő bizonyítékra is szert tesz: hangfelvevővel rögzítenek egy intim beszélgetést. Dávid meg akarja védeni a lányt, ám bonyolódik a helyzet, amikor kialakul közöttük egy titkos vonzalom. Időközben egyre több zenekaros lányról derül ki hasonló történet a múltból, és rájövünk, hogy Nóri és a karmester között többről van szó, mint egyoldalú zaklatás. A szülők eltusolnák az ügyet, ám Dávid és néhány társa el akar menni a végsőkig, hogy a karmester feleljen a tetteiért.

Filmhu: Miről szeretnél filmet készíteni?

Nagy Zoltán: A filmet megtörtént események inspirálták, és olyan témákat szeretnék boncolni általa, mint a kamaszok szexualitása, a hatalommal való visszaélés, valamint a szülői felelősség.

Filmhu: Mióta foglalkoztat ez a téma és mi inspirál a történet megfilmesítésére?

N.Z.: Évekkel ezelőtt szemtanúja voltam egy hasonló esetnek. Akkor, 18 évesen elmaradt a lezárás, feldolgozás, és csak évek múlva jött elő, hogy ezzel muszáj kezdenem valamit. Ez volt a kiindulópontom, de változott már annyit a filmterv a fejlesztés során, hogy már tudjak objektíven tekinteni rá.

Az Átváltozás című vizsgafilm forgatása

Filmhu: Milyen műfajban gondolkodsz, milyen vizuális világot képzelsz el?

N.Z.: Felnövéstörténet, dráma. Célom egy realista, nyers világ megteremtése. A zenei közeg miatt hangsúlyos lesz a komolyzene szerepe képileg-zeneileg is, amely kontrasztban áll a történet brutalitásával.

Filmhu: Milyen lehetőséget látsz az inkubátor programban? Részt vettél a tavalyi fórumon?

N.Z.: A tavalyi fórumon sajnos nem voltam ott, de remek kezdeményezésnek gondoltam, és örülök, hogy minden évben öt low-budget elsőfilm születhet általa.

Filmhu: Hogyan készülsz a pitch fórumra? Vettél már részt hasonlón?

N.Z.: Ezt a konkrét tervemet már pitcheltem két éve a Friss Húson, és épp annak hatására jöttem rá, hogy több van a történetben, mint egy rövidfilm. Nagyon hasznosnak gondolom, hogy az Inkubátor pitch fórumra készülés során a mentorokkal van lehetőségünk átbeszélni mind a pitchet, mind magát a tervet, melyeknek köszönhetően már most elég sokat alakult bennem mindez.

Filmhu: Mennyire látod magad előtt a „kész filmet”, és mekkora szabadságot hagysz a változtatásnak?

N.Z.: Még bőven van helye a fejlesztésnek, és nagy szerencse, hogy az esetleges Inkubátoros siker után még több hónapnyi fejlesztés következik. A film gondolatisága és zenei világa már nagyon kiforrottan létezik a fejemben, dramaturgiailag viszont mindenképp nyitottan állok a fejlesztés elébe.

Nagy Zoltán

Filmhu: A korábbi filmes tapasztalataid hogyan kapcsolódnak ehhez a tervhez?

N.Z.: Korábbi filmjeim tematikailag nem hasonlíthatóak ehhez. A képzésünknek (Gothár Péter MA-évfolyamában végeztem) köszönhetően számtalan rövidfilmet és gyakorlatot forgattunk, és nagyon fontos tapasztalatnak gondolom azt is, hogy nyáron elsőasszisztense lehettem Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmjének. Ezek mind hozzáadtak valamit ahhoz, hogy én most itt vagyok és pont ezzel a filmtervvel.

Filmhu: Kikkel, milyen csapattal jelentkeztetek az Inkubátorba?

N.Z.: Több olyan alkotótársam lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen eltöltött évek alatt, akikkel most is szeretnék együtt dolgozni - ilyen például Gulyás Nándor operatőr illetve Kornis Panni vágó.

(Címlapon: Impromtu kép-illusztráció. Forrás: Bill Henson)

 

A többi interjú az Inkubátor 2.0 tagjaival itt olvasható!