A világ eredetében egy örökbefogadás, egy mesterséges megtermékenyítés és egy abortusz történetén keresztül a film kérdéseket tesz fel a gyerekvállalás dilemmáiról. A három történet három európai városban játszódik, de a szálak összefüggnek, egymásra reflektálnak, kiegészítik egymást, így együttesen egy panorámaképet vázolnak fel nőkről az anyaság küszöbén. Az író-rendező a film hátteréről itt mesélt nekünk részletesebben. 

Nagy Borbála a Német Film- és Televíziós Akadémia (DFFB) rendező szakos hallgatója volt, azóta Budapest és Berlin között ingázik. Pannónia dicsérete című rövidfilmje elnyerte a legfontosabb németországi elismerést, majd a Friss Hús fődíjasa lett.

A világ eredete tervét elsőként a Budapest Debut Film Forumon mutatta be, ahol a "legígéretesebb nagyjátékfilm" díjával jutalmazták, majd tavaly elnyerte a 7. Inkubátor program támogatását is. Azóta tovább fejlesztette a filmet, tavaly nyáron a Cannes Cinéfondation rezidens program meghívottjaként négy hónapot töltött Párizsban.

Nagy Borbála (bal szélen) a Cannes Cinéfondation program többi ösztöndíjasával

A világ eredete magyar-német-francia koprodukcióban fog megvalósulni, magyar előállítója a Lupa Pictures Kft. lesz. A projektet meghívták az európai Full Circle Lab több fordulós forgatókönyv-fejlesztő workshopjára és novemberben a német Connecting Cottbus co-produkciós fórumon fog részt venni. A világ eredete írója és rendezője Nagy Borbála, producere Iványi Petra (Lupa Pictures), koproducere Margarita Amineva-Jester (Voices Films), operatőre Moritz Friese, vágója Dunai László, a sound designer pedig Bohács Tamás lesz. A film tervezett forgatása 2023 őszén kezdődik.

A Cottbus Filmfesztivált november 8. és 13. között tartják, ahol Bernáth Szilárd Larry című filmje is bemutatkozik a versenyprogramban, Dudás Balázs pedig a Begyulladva című filmjét prezentálja a Work in Progress szekcióban.

Címlapfotó: Stephie Braun