A produkciót 2010-ben bemutatták a Magyar Filmszemlén, majd az Örökmozgóban a Filmtudományi Intézet egy tematikus vetítéssorozatára hívták meg. A bemutató nyomán ajánlották az alkotást a Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm-fesztivál szervezőinek figyelmébe.


A fesztivált Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul alapította 2010-ben. A rendezvény fődíját, a közönségszavazatok alapján odaítélt Ember Judit-díjat június elején a Meteor-Film Bt. által gyártott film, Balassa László Pozitív sokk című alkotása kapta.    



Nézd mega Pozitív sokk című filmet

 

A harmadik éve megrendezett fesztiválon idén két újonnan alapított díjat is átadtak. A Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház Best Choice-díját Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című filmje kapta. A William Fox Los Angeles-i Magyar Filmklub díját pedig az Ember az embertelenségben című alkotás nyerte el.

Balassa László elmondta, hogy operatőrként dolgozik, de kisebb reklámokat, referenciafilmeket és klipeket korábban is rendezett. A Pozitív sokk azonban komolyabb előkészítést és szakmai hátteret igényelt.

A rendező a portréfilm címét Küllői Pétertől, a Mosoly Alapítvány alapítójától kölcsönözte, aki a Bátor Tábor által nyújtott "élményterápiát" nevezte így a filmben. A hozzátartozóik által védett falakkal körülvett fogyatékkal élő és beteg gyermekek számára teremt lehetőséget a tábor, hogy megtapasztalják, ők is képesek arra, amire a körülöttük lévő világ, ez a "pozitív sokk" pedig előrelendíti őket.

Balassa szerint a portréfilmje hősét érő pozitív sokk legfontosabb hozadéka, hogy maga is képes azt továbbadni. "Az ő fantasztikusan pozitív életképe oldja az előítéleteket a fogyatékos és egészséges, a roma és nem roma emberek között. A film sikerének is azért örülök, mert ezek szerint sok ember érzi ezt fontosnak" - fogalmazott a rendező.

Mint elárulta: Bodnár Zsolt közben már elvégezte az egyetemet, július 7-én lesz a diplomaosztója. "Alig várom, hogy ott legyek" - jegyezte meg Balassa László.

A rendező úgy vélte, hogy Bodnár Zsolt valószínűleg érdekvédő jogászként fog dolgozni. "Biztos vagyok benne a személyiségét ismerve, hogy meg fogja találni a helyét" - hangsúlyozta.

Arról is beszámolt, hogy a film megszületése óta Bodnár megalapította a Pozitív Sokk Közhasznú Egyesületet. Az egyesület irodalmi pályázatára, amelyet fogyatékkal élők és családtagjaik részére írtak ki, 106 pályamű érkezett, amelyekből Balassa szerint - aki maga is az egyesület tagja - legalább 25-30 komoly irodalmi értékű. "Most azon dolgozunk, hogy irodalmi körökben támogatást kapjon, és valamilyen formában, akár periodikában, folyóiratban, akár könyvben ki lehessen adni az arra érdemes pályaműveket" - mesélte.

Rendezői terveiről szólva Balassa László elmondta, hogy szívesen forgatna filmet hasonló témából. "Vándormozi címen tart filmvetítéseket egy roma fiatalember a legkülönbözőbb tematikai alapon a legeldugottabb, főleg romák lakta kis településeken. A szórakoztatásból elindulva olyan kulturális missziót próbál betölteni, amire egyébként az iskola, az oktatás nem képes, és úgy tűnik, hogy nagyon hatékony, mert nagyon jól mozgósítja a roma gyerekeket, ráirányítja a figyelmüket fontos kérdésekre. Szerintem nagyon izgalmas, és nagyon látványos kezdeményezés" - osztotta meg filmtervét. Mint fogalmazott: nyomban bele is fogna a munkába, "ha látna befogadási készséget", egy producer felkarolná az ötletét.