Kapcsolódó anyagok

Az új portál elérhetővé teszi az összes kritikát, az esztéta Józsa Péter értő elemzéseitől kezdve akár a legfelháborodottabb nézői véleményekig, újságlevelekig. Emellett háttértanulmányok, -dokumentumok is olvashatók a filmekben ábrázolt időszak jelenségeiről, eseményeiről, például a Nékoszról vagy a Prónay-naplóról. A portál átveszi a Beszélő című folyóirat "évtanulmányait", amelyek ugyancsak háttérként szolgálnak ahhoz, hogy az életmű adatai, részletei évenkénti bontásban is böngészhetők és értelmezhetők legyenek.

Számottevő újdonsága a világhálós feldolgozásnak, hogy taglalja a rendező színházi tevékenységéről szóló irodalmat. Ez annál is inkább fontos, mert Jancsó - más jelentős európai alkotókhoz, például a svéd Bergmanhoz hasonlóan - erősen kötődik a színházhoz. Méghozzá nemcsak úgy, hogy színpadi rendezései figyelmet és gyakran vitát keltettek, hanem némelyek véleménye szerint úgy is, hogy elhíresült "hosszú snittjei" valójában lefényképezett színi előadások (akárcsak Bergman filmes kamaradarabjai). Még akkor is, ha ezek Jancsónál természeti térben, gyakran sík mezőn hömpölygő cselekményt mutatnak be.

A portál elkészítéséhez jelentős mennyiségű új anyagot is meg kell írni. Ez a munka eddig felerészben készült el - tudtuk meg Hirsch Tibortól és Csejdy Andrástól. Mindketten úgy számolnak, hogy a nagyközönség számára kora őszszel már megnyílhat az egyelőre egyedülálló elektronikus Jancsó-enciklopédia.