Jancsó Miklós előtt is tisztelegni készül a 36. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál - hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón kedden. Kirill Razlogov, a fesztivál programigazgatója elmondta, hogy bár a veszteségre nem lehetett felkészülni, mindenképpen szeretnének adózni a nemzetközi filmművészet kiemelkedő alakja, Jancsó Miklós emlékének. A végleges program még nem alakult ki. A programigazgató hozzátette, szerették volna Tarr Bélát vendégül látni és filmjeit is levetíteni a fesztiválon. A magyar rendező más elfoglaltsága miatt nem tud részt venni a rendezvényen, de a tervet nem vették le napirendről. Razlogov reméli, hogy a későbbiekben Moszkvában köszönthetik Tarr Bélát.

Pjotr Sepotyinnyik, a fesztivál társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy Mundruczó Kornélnak a cannes-i filmfesztiválon az Un Certain Regard kategória fődíját elnyerő, Fehér Isten című filmjét is szerették volna vetíteni Moszkvában, de a magyar rendezővel nem tudtak megegyezni. Az alkotó ugyanis a versenyprogramban szerette volna megmérettetni alkotását, míg a fesztivál szervezői versenyen kívül, mint nagy nemzetközi sikert arató filmet mutatták volna be.

Sepotyinnyik arról is beszámolt a tájékoztatón, hogy a fesztivállal egy időben a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjában Gál Franciska, az 1930-40-es években a Szovjetunióban népszerű, hazájában elfeledett magyar színésznő filmjeit vetítik. A fesztivál jövő csütörtökön kezdődik és június 28-án zárul. A versenyprogramba 15 film került be, köztük izraeli, lengyel, török, japán, görög, holland alkotás, de Ukrajnából is neveztek filmet.

A moszkvai filmes esemény szervezői hangsúlyozták, hogy a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása és Moszkva Ukrajna-politikája miatt alkalmazott nyugati szankciók és a kelet-nyugati politikai nézeteltérések nem tükröződnek a fesztiválon, és azt állították, hogy politikai okokból nem utasította el senki a részvételt. Akadtak viszont olyanok, akik nem tették egyértelművé a távolmaradásuk okát - tette hozzá Pjotr Sepotyinnyik, utalva néhány külföldi producerre és impresszárióra, de nem nevezte meg őket. Azt sem tudta egyelőre megmondani, melyik külföldi filmszínész lesz az idei sztárvendég.

Kedden az oroszországi Ivanovszkaja megyében, Andrej Tarkovszkij szülőföldjén megkezdődött a rendező emlékére 2007 óta minden évben megrendezett, Zerkalo című nemzetközi filmfesztivál. A versenyfilmek között az idén Szász János A nagy füzet című alkotása is szerepel.

(MTI)