2022-ben 9 nap leforgása alatt közel 50 filmet mutatnak be, és mintegy 200 vetítést tartanak a fesztiválon. Budapesten a Cinema City Mammut II. mozitermeiben, valamint országszerte 10 nagyvárosban lehet majd nézni a BIDF filmjeit. Az idei fesztivál szlogenje: bátor filmek. Öt szekcióban, összesen 32 nemzetközi versenyfilm került be a fesztivál programjába. A teljes listát itt találod.

A hivatalos versenyfilmek listájában olyan alkotásokat találhatnak az érdeklődők, amelyek a világ rangos dokumentumfilm-fesztiváljain szerepeltek vagy szerepelnek. A köd gyermekei című vietnámi alkotásért a legjobb rendező díját vette át Ha Le Diem az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. A Menekülés (Flee) című animációs dokut nevezi idén Oscarra Dánia, amely egy afgán menekültről szól, és a nagy tekintéllyel bíró Sight and Sound az év 19. legjobb filmjének választotta meg. A Tehén (Cow) világpremierjét a cannes-i filmfesztiválon tartoták, Andrea Arnold dokuja egy tehén életét mutatja be. 

Tehén

A 8. BIDF  díjairól rangos, 25 nemzetközi-, és hazai szaktekintélyből és alkotóból álló zsűri dönt majd. További információk a fesztivál folyamatosan frissülő hivatalos honlapján, valamint  a Facebook és Instagram oldalán olvashatók.

címlapkép: Menekülés