A Reményvasút egy olyan világba nyújt bepillantást, amelybe amúgy nem lenne bejárásunk: kiskamaszok vallanak magukról és rólunk, felnőttekről. A film MÁV Széchenyihegy és Hűvösvölgy között közlekedő budai gyermekvasútján játszódik, amelynek minden fontosabb posztján (kalauzként, vonatirányítóként, pénztárosként) gyerekek dolgoznak. A vasút 1948-ban épült, a hatvanéves kocsik évente 400 ezer utast szállítanak, manapság is több mint 500 tinédzser vállalja a fizetéssel nem járó munkát a közösségi élményért cserébe. 

Trencsényi Klára filmjének főszereplője három fiatal vasutas, akiknek a mai magyar valóság számos gazdasági és érzelmi problémájával szembe kell néznie. A Gyermekvasút azonban egyfajta menedéket jelent számukra, egy olyan helyet, ahol a bajtársiasság és a rend uralkodik a káosszal szemben. Gergő és a budapesti ikrek, Karmen és Viktor történetén keresztül bontakozik ki a néző számára a vasút múltja és jelene mellett a felnőtté válás drámája is.

Trencsényi Klára filmje az Éclipse Film gyártásában, az HBO Europe támogatásával készült el. Az 58. Lipcsei Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon debütált, ahol a Next Masters szekciójának Arany Galamb díját nyerte el, ami a kategória fődíja. A lipcsei zsűri indoklásában úgy fogalmazott: a díjat a szépen fényképezett és vágott film azért kapta, mert az anakronisztikus utópia bemutatása mellett pontosan ábrázolja a mai magyar valósággal szembesülő két család életét.

 

A 12. ZagrebDox Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál zsűrije "erőteljes képi világgal, a karakterek felé nyújtott érzékenységgel és a felnőttéválás különleges pillanatának ábrázolásával" indokolta meg a különdíjat. A film producerével, Ugrin Juliannával itt interjúztunk. A film hazai mozibemutatója március 17-én lesz. A jótékonysági vetítésre a részvételi szándékot a szervezők emailben kérik jelezni (remenyvasut@gmail.com).