A 12. ZagrebDox Nemzetközi Filmfesztivált február 21 és 28 között rendezték meg a horvát fővárosban, ahol Trencsényi Klára filmje a Regionális Versenyfilmek közt szerepelt. Külföldön Train to Adulthood címet viselő film az Éclipse Film gyártásában, az HBO Europe támogatásával készült el. 

A történet az 1948-ban épült Gyermekvasúton játszódik, amelynek minden fontosabb posztján - kalauzként, vonatirányítóként vagy pénztárosként - gyerekek dolgoznak. A hatvanéves kocsik évente 400 ezer utast szállítanak, manapság is több mint 500 tinédzser vállalja a fizetéssel nem járó munkát a közösségi élményért cserébe.


Trencsényi Klára filmjének főszereplője három fiatal vasutas, akinek a mai magyar valóság összes gazdasági és érzelmi problémájával szembe kell néznie. A Gyermekvasút azonban egyfajta menedéket jelent számukra, egy olyan helyet, ahol a bajtársiasság és a rend uralkodik a káosszal szemben. Gergő és a budapesti ikrek, Karmen és Viktor történetén keresztül bontakozik ki a néző számára a vasút múltja és jelene mellett a felnőtté válás drámája is.

Trencsényi Klára átveszi a díjat (Forrás: Train to Adulthood / Facebook)

A ZagrebDox zsűrije "erőteljes képi világgal, a karakterek felé nyújtott érzékenységgel, és a felnőttéválás különleges pillanatának ábrázolásával" indokolta meg, az átnyújtott különdíjat. A film hazai bemutatója március 17-én lesz.