Szaladják Bíbortekercs című filmtervére 80 millió forintot kapott, az MMK legutóbbi játékfilmes pályázatán. A Japánban játszódó szamurájfilm durván 160 milliós költségvetésének másik felét külföldi partnerek, elsősorban egy japán producer adná. A forgatás előreláthatóan csak jövőre fog elindulni, a rendező éppen ezért sem a stábbal, sem a színészekkel kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe, csak annyit árult el, hogy a Bíbortekercs a „színes név” ellenére fekete-fehér cinemascope film lesz, és hogy ő maga szeretné fényképezni is.

„A barátságról szól a film, arról a becsületről, ami ma már nem nagyon van jelen a világban. A történet végén két barát kerül szembe egymással, de itt nincs az, hogy levajazzák a dolgot. Nem próbálnak megegyezni. Élet-halál kérdésről van szó, ám ekkor is föltehető a kérdés, hogy föladjuk-e a becsületünket. A mai világban ez a nemesi értékrend már teljesen kiveszőben van. Erkölcsileg pusztulófélben lévő világunkban gazdasági, vagy az alatti érdekek érvényesülnek”, mesélt a Bíbortekercsről Szaladják, majd hangsúlyozta, hogy a téma épp annyira releváns Európában, mint Japánban. „Engem a középkori lovagi értékrend érdekel, erről volt szó az Aranymadárban is, erről szól a Bíbortekercs is. A japán mindennapokban jelenik meg a legjobban ennek az értékrendnek az esszenciája, miközben a mi világunkban már réges-régen nincs meg. Közben valószínűleg nem Japánban fogunk forgatni, mert túlságosan beépített. Dél-Kelet-Ázsia biztos, mint forgatási helyszín, de érintetlenebb területre lesz szükség.”

A Bíbortekercs nemzetközi koprodukcióban készül, és rendezője teljes mértékben nemzetközi filmnek is gondolja. Szaladják szerint Magyarországhoz csak annyiban van köze, hogy a mai magyar helyzetről is szól, de mondanivalója egyetemes. „Akár Japánban is érdeklődést válthat ki. A japán producer szerint nem fog látszani rajta, hogy nem japán csinálta a filmet.”

Szaladják elmondása szerint igen egyszerű filmről van szó, a főszereplő, a barátja, két paraszt és tíz statiszta alkotja a színészi gárdát.

Madárszabadító, felhő, szél című rövidfilmtervét tavaly támogatta 9 millió forinttal az MMK. „Nem is lesz olyan rövid ez a film. Nyáron kellene leforgatni. Ez egy zarándoktörténet, egy parasztfiú áttételes beavatási szertartását meséli el. A mester szerepét Anatolij Vasziljev színházrendezővel szeretném játszatni. Elméletileg már igent mondott, még az nem biztos, hogy ráér-e a megfelelő időpontban. Ha nem sikerül vele dolgoznom, akkor gyorsan összerántok egy stábot, és megcsinálom más szereplővel, akkor ez egy kicsit más film lesz. Vagy kénytelen leszek elhagyni, mert jövőre már a Bíbortekerccsel szeretnék foglalkozni. De azért bízom benne, hogy Vasziljevvel tudok dolgozni.”

Ha nem készít rövidfilmet, akkor a Tamara után Szaladják lehet Hajdu Szabolcs új filmjének is az operatőre. Közben az eredetileg felkért Erdély Mátyás talán mégis rá fog érni, így a Fehértenyér még mindig nyitott az operatőr személyét illetően. Az operatőrként és rendezőként egyaránt dolgozó Szaladják saját elmondása szerint nem rendezni szeretne, csak el szeretné mondani, amit gondol. „Úgy tűnik, rajtam kívül ezekkel a problémákkal nem sokan foglalkoznak. Operatőrként is a képközpontú filmeket szeretem. Azokban a filmekben dolgozom szívesen, melyek eddig még nem látott, szuggesztív világot igyekeznek megteremteni.”