A 2022-ben alapított Hollósi Frigyes-díj a 2012-ben elhunyt színművésznek állít emléket, aki sok éven át játszott a Kőszegi Várszínházban. A díj odaítéléséről idén is a színház közönsége szavazott, a szavazatok alapján Kálid Artúr a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Hollósi Frigyes-díjat a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján. Az előadás egyébként a Kőszegi Várszínház és a dunaújvárosi Bartók színház közös produkciója Őze Áron rendezésében, amit két alkalommal játszottak idén a várszínházban.

A Trifusz Péter képzőművész által tervezett díjat a Hyppolit, a lakáj utolsó kőszegi előadása után – július 13-án – Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója nyújtotta át a színpadon Kálid Artúrnak, a közönség vastapsa kíséretében - adta hírül a Kőszegi Várszínház Facebook-oldala.

Kálid Artúr a díj átvétele után azt mondta: Fantasztikus érzés ez a díj. Köszönöm. Hálás vagyok. Megtisztelő. Szabadúszó színésznek nincs „saját” színháza, én mégis anyaszínházamnak tartom a Kőszegi Várszínházat. Nagyobb elismerés és nagyobb boldogság nem is lehetne, mint hogy újra és újra visszahívnak nyaranta, és ha az ember azt érzi, hogy szeretik, akkor szívét-lelkét odaadja."

Kálid Artúr a díj átvétele után / Fotó: Kőszegi Várszínház Facebook

Hollósi Frigyes lánya, Hollósi Kata nyilatkozta a díj alapításakor: „Ez a díj Apu számára is fontos lenne, hiszen egy olyan közösség hozta létre, amelyet ő nagyon szeretett. Köszönöm Apu nevében is."

Az első Hollósi Frigyes-díjat 2022-ben Takács Katalin (Szentivánéji álom), 2023-ban pedig Schneider Zoltán (Miért pont kivi?) kapta .

Kálid Artúr színházi szerepei mellett filmekben is aktív, legutóbb a Friss Hús Rövidfilmfesztiválon versenyző Metronómban egy kislányát egyedül nevelő apát alakított, tavaly év végén pedig az Éger című krimiben is feltűnt egy monologizáló szerepben, az itt nyújtott teljesítményéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját.

 

Borítókép: Kálid Artúr a Kőszegi Várszínház színpadán / Fotó: Kőszegi Várszínház Facebook / Büki László