Nemes Gyula Zéró című új filmje, amelyből néhány perc ízelítőt is láthatott a csehországi filmfesztivál szakmai közönsége egy fiatal méhészről szól, aki szembesül a méhek kihalásával és ezért egy anarchista-terrorista akcióba kezd a fogyasztói társadalom ellen.

zero udo kier 500
Udo Kier

A négy részből álló, különböző műfajokban elmesélt történet főszereplője Kovács Krisztián, partnere Martina Kratka cseh színésznő. Tóth Orsi és egy világhírű színészlegenda Udo Kier is szerepel Nemes Gyula új játékfilmjében. Bódy Gábor egyik kedvenc színésze, a Nárcisz és Psyché című film főszereplője Udo Kier számos hollywoodi filmben is szerepelt (Penge, Armageddon, Iron Sky), és játszott Lars von Trier filmjeiben is.

A Zéró forgatása februárban kezdődött Afrikában, május óta folytatódik Budapesten, a film 2014-ben kerül a mozikba. Az operatőr Dobóczi Balázs, akivel a rendező összes eddigi filmjét készítette. A magyar-cseh-német koprodukcióban készűlő Zéró gyártását a Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forinttal támogatta.

zero toth orsi 500
Tóth Orsi a Csendesek című filmben


Nemes Gyula a prágai FAMU-n diplomázott filmrendező szakon, rövid- és dokumentumfilmek rendezését követően, 2006-ban készítette el Egyetleneim címmel első játékfilmjét, amelyet a velencei filmfesztivál Kritikusok Hete meghívott a programjába. A Letűnt világ című, a Kopaszi gát átépítéséről készített alkotása, 2008-ban megnyerte a legjobb dokumentumfilmet illető Kristály Glóbusz díjat Karlovy Varyban.