Olajos visszhangok

Kármán Irén jelenleg a Rajtaütés című politikai thriller forgatókönyvén dolgozik, amelyet előreláthatóan június végére fejez be, majd ősszel szeretne nekifogni a megfelelő producer megkereséséhez, amikor tervei szerint egy játékfilmes tapasztalatokkal rendelkező rendező segítségét is kéri.

Az Olajozott viszonyoka '90 években nagy médiavisszhangot kapott kétes olajügyleteket és a hozzájuk szorosan kapcsolódó egyéb bűnügyeket igyekszik feltárni. A film a jövedéki törvény módosításával járó körülbelül 1000 milliárdos adócsalás kapcsán bemutatja a politikai-rendőri elit alvilági összefonódásait.

A közelmúlt hazai bűnügyi krónikáinak egyik legösszetettebb esetét feldolgozó dokufilm témáját tekintve meglehetősen egyedülálló, amely moziforgalomba egyelőre nem került, DVD-n lehet elérni, és a rendező tapasztalatai szerint az egyik legnagyobb fővárosi videótéka kínálatának legkeresettebb darabjai közé számít. Az 55 perces doku a nézők visszajelzései alapján azoknak is érthetően összefoglalja a sokszálon futó eseményeket, akik nem rendelkeznek különösebb előismeretekkel.

"Papa", Karancsi Tibor és a rendező, Kármán Irén
Olajozott viszonyok

Kármán Irén korábban úgy vélte, hogy a 90 évre titkosított anyagok, vagy azok egy részének korábbra remélt nyilvánosságra hozása után 2008 januárjában folytathatná tényfeltáró munkáját. Mivel a titokfeloldás nem sikerült a rendező ma már nem kíván a témával dokufilmes keretek között foglalkozni. Egyfelől az érintettek félelmei, valamint a történtek tervszerű eltussolásából fakadó információhiány miatt fordult a rendező a játékfilmes műfajhoz, és született meg a Rajtaütés terve. Az eltussolásra jó példa a Pallag László vezetésével működő olajvisszaéléseket vizsgáló parlamenti bizottság ellehetetlenítése. Ugyanakkor a rendező úgy véli, hogy a közbeszéd előtt mégsem teljesen ismeretlenek az események, és azok a magas pozícióban lévő vezetők, akik érintettek a törvénytelen ügyletekben.

A Rajtaütés Karancsi Tibor esetén alapul, aki olajszőkítésen tetten ért felettesei ellen indított nyomozást. Az egykori szeghalmi nyomozót megveretéssel igyekeztek az olajbizniszbe keveredett felettesei és azok „üzleti partnerei” elhallgattatni. Több „kisrendőr” és középvezető azonban nem úszta meg élve, a hivatalos jelentések szerint öngyilkosságot követtek el.

„A forgatókönyv magát írja”

„A forgatókönyv szinte magát írja”, és a rendező példaként említi az olajügyekkel kapcsolatba hozható maffialeszámolásokat, a Prisztás-, Döher-ügyet, vagy a legtöbbek által ismert, Arnykéz utcában történt robbantást, amelynek célpontja Boros Tamás vállalkozó és rendőrségi besúgó volt. Másfelől az olajügyekben érintett magasrangú rendőri vezetők között az egyik nemrég leváltott főrendőr neve is felmerült, aki korábban éppen a jövedéki visszaélésekkel leginkább fertőzött Bács-Kiskun megye rendőrfőkapitánya volt.

Az "olajos" biznisz nyomai
Olajozott viszonyok
A rendező szerint a maffiagyilkosságok és gyanús, sorozatos rendőri haláleseteken kívül külön film foglalkozhatna a milliárdos összegek elsikkasztásának mikéntjével, valamint ezek következményeinek vezető közgazdászok segítségével történő bemutatásával.

Annak ellenére, hogy a valós események feldolgozásával készült Keresztapa erősen átitatódott a gengszterromatikával az olajügyek játékfilmes feldolgozása inkább a szikár, életszerű szereplők és történet felrajzolásával törekszik dokus hitelességre.

A Rajtaütés egyik fontos célja, hogy bemutassa a törvénytelen ügyletekkel meggazdagodott figurák paranoiáját. „Azt, hogy sikerült nagyot szakítaniuk, de állandó a félelem a lebukástól, hogy ezzel bármikor elveszíthetnek mindent.” Emellett a filmben a rendező sok személyes élménye is benne lesz, amelyek azt mutatják meg, hogy a figurák egy része valamilyen módon szimpatikussá vált az alkotó számára.

A Rajtaütés forgatásához ősszel kezdik el keresni a producert, aki mer támogatni  egy ilyen kényes témát feldolgozó produkciót. Ha pedig olyan akadályok merülnének fel, amelyek lehetetlenné tennék a Rajtaütés elkészítését, akkor még külföldi partnerek bevonása is elképzelhető a megvalósításba.

Egyelőre még a forgatókönyv befejezése a legközelebbi teljesítendő feladat, hogy a film végül a politikai vonulatot mellőző, de az ugyancsak alvilági ügyekkel foglalkozó Viszkis és az ősszel bemutatásra kerülő Zuhanórepülés mellé kerülhessen.

(* Kármán Irén blogja és letöltheő filmrészletek az Olajozott viszonyok-ból)