A 6 epizódból álló akciódús drámai sorozat rendezője Dombrovszky Linda, aki olyan filmeket jegyez, mint a Pilátus, a Don Juan kopaszodik, A helység kalapácsa vagy a Kockaember, de dolgozott többek között a Tóth János és a Mintaapák című sorozatokban is. A katonai történet „levezényléséhez” nem véletlenül választott női rendezőt a Helmeczy Dorottya-Kálomista Gábor producerpáros, akihez olyan produkciók fűzödnek, mint az Elkúrtuk, a Tündérkert vagy a Kék róka.

Ennek a sorozatnak nagyon fontos küldetése szerintem az, hogy rávilágítson arra: a sok szálon futó cselekmény hőseinek mind megvan a maga igazsága, gyarlósága és csodája, ahol kicsit mindenkivel együtt lehet sírni és nevetni" – jegyezte meg Dombrovszky Linda.

A katonai felkészültség az emberi biztonság garanciája. A sorozat egy apa-fiú és egy missziós bosszúhadjárat története arról, hogy legyünk képesek a saját határainkon is felül teljesíteni, hogy nehéz emberi karakterek is tudnak összehangoltan cselekedni, és hogy lehet és kell valódi különbséget tenni jó és rossz között. Ez végső soron egy sorozat az emberi képességeink határtalanságairól” – mondta el Helmeczy Dorottya.

Helmeczy Dorottya

A sorozat forgatókönyveit, a forgatást és az utómunkálatokat katonai szakértőként a Magyar Honvédség toborzókampányából is ismert, Pálinkás Szilveszter főhadnagy kíséri végig. A főhadnagy felel a színészek katonaszakmai felkészítéséért, valamint a katonai hadműveletek megtervezéséért, ezáltal segítve a stáb és a kaszkadőrök munkáját.

Szilveszter nem csak szakértőként, de szereplőként is részt vesz majd a mini szériában. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere a sorozat kapcsán kiemelte, hogy igazán egyedülálló projektről van szó, hiszen a mini széria által a nézők bepillantást nyerhetnek a katonák mindennapjaiba is, és még inkább alátámasztást nyerhet a sokszor említett mondat, miszerint a békéhez erő kell.

Majd a katonaság férfit farag belőled

Egyre többet hallunk róluk – mégsem tudjuk, milyen a valódi élete egy katonának. A történet egy különleges katonai csapat, a lövészek belső világába és motivációiba vezet be minket. Ezek a katonák missziókban terroristákra vadásznak – ők a legkeményebbek, és ők vannak legközelebb az életveszélyhez.

Győrbíró Zsolt alezredes, parancsnok, néhány évvel ezelőtt részt vett egy különleges műveletben, melynek során kiiktatták egy közel-keleti terrorista csoport vezetőjét. A sikernek azonban nagy ára volt...

Dombrovszky Linda a Don Juan kopaszodik forgatásán

Most, évekkel később, Zsolt már betöltötte a negyvenet – laktanyairodában dolgozik, és a legnagyobb problémája, hogy link és felelőtlen fia, Marci, elvesztette az orvosi egyetemi ösztöndíját. Mit csinál erre egy katona? Hogy megregulázza a fiát, bevágja a Honvédség alapkiképzésére. És miközben Marci a legjobb barátjával ezt az alapkiképzést próbálja megúszni, Zsolt új esélyt kap az élettől. Megbízzák egy NATO-misszió vezetésével. A célpont? Nagyon hasonlít arra a terroristacsoportra, amellyel évekkel ezelőtt szembekerült.

A történet két szálon fut: vígjáték az alapkiképzésről és kemény katonadráma egy élet-halál misszióról. A filmben kirajzolódik a katona uniformisa mögötti hús-vér, érző ember, akit – ha nem egyenruhát visel – csak a felesége ismer igazán. A sorozat arra keres választ, hogyan lehet egy csapatot egyben tartani, hogyan tudunk egy komoly hiba után továbblépni, és vajon mi kell ahhoz, hogy élni tudjunk az utolsó eséllyel.

Régi és új arcok

A Megafilm Service csapata ezúttal is ismert színészekkel dolgozik együtt, de fiatal tehetségeknek is lehetőséget ad. A sorozat főszereplőjét – Győrbíró Zsoltot – Csórics Balázs alakítja. Riválisa, egykori parancsnoka Kamarás Iván. Zsolt fia, Marci szerepében Séra Dánielt, Zsolt felesége, Petra szerepében pedig Balla Esztert láthatjuk.

A sorozatban olyan további ismert színészek is szerepet kapnak többek között, mint Krisztik Csaba, Pál András, Jászberényi Gábor, Orosz Ákos, Hajmási Dávid, Takátsy Péter, Dér Zsolt, Bán Bálint, Gál Réka Ágota, Kövesi Zsombor, Dankó István, Kakasy Dóra, Takács Zalán, Katona Péter Dániel, Györgyi Anna, Márfi Márk és visszatér a képernyőre az első magyar honvédségi sorozat, az Angyalbőrben főszereplője, Mészáros Zoltán is – aki 23 évvel később már nem Urbán András honvédként, hanem vezérkari tábornokként tűnik fel.

Csórics Balázs

Néhány érdekesség

  • Az epizódonként 48-52 perces sorozat, az előkészítés folyamán a színészek folyamatos katonai felkészítésével, tervezetten 15 forgatási helyszínen, több mint 130 stábtaggal és szereplővel készül 75 napon keresztül.
  • A stáb a Magyar Honvédség segítségével, olyan eredeti helyszíneken forgathat, mint a szentendrei Altiszti Akadémia, az újdörögdi Kiképző Bázis, az izbégi lő- és gyakorlótér vagy a Csobánkán található harcászati kiképzőbázis.
  • A sorozatban a helyszínek mellett, a Magyar Honvédség haditechnikai eszközei, mint például harcjárművei, drónjai és helikopterei is feltűnnek majd.
  • A Magyar Nemzeti Filmintézet 865 millió forint filmgyártási támogatásban részesítette a filmalkotást.

Nemsokára az is kiderül, hogy a nézők mikor és hol találkozhatnak a sorozattal.

Producerek: Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor, Rendező: Dombrovszky Linda, Forgatókönyvíró: Bendi Balázs, Somogyi György, Epizódíró: Kovács Gergely, Dramaturg: Kun-Béres Anikó, Operatőr: Hartung Dávid, Látványtervező: Valcz Gábor, Jelmeztervező: Donkó László, Vágók: Rumbold László, Pap Levente, Gyártásvezető: Endrődy Balázs, Line producer: Annus Péter.

címlapkép: Pálinkás Szilveszter