Dési András György és Móray Gábor (A pofon, Jocó, A 639. baba, és Az utolsó kép) legújabb rendezése, a Valaki vacsorára a fesztivál rövidfilmes mezőnyében indul a Szarajevó Szíve-díjért. A Nyitrai Illés és Znamenák István főszereplésével készült 18 perces filmnek Szarjevóban lesz a nemzetközi premierje. A Makabor stúdió produkciójában készült rövidfilm története szerint „egy férfi lakásába vendég érkezik. Valamire készülnek ők ketten, olyasmire, amire mindketten régóta várnak. A céljaik közösek, az okaik különbözők. Félnek egymástól. Örülnek a találkozásnak. Egy kis lakótelepi lakásban macska-egér játék kezdődik…” A Valaki vacsorára című filmet Csukás Sándor fényképezte, látványtervezője Dévényi Rita, producere Oláh Kata.



Nézd meg a Valaki vacsorára előzetesét!


Groó Diana Regina című dokumentumfilmje, amely nemrég elnyerte a jeruzsálemi nemzetközi filmfesztivál kategóriadíját, szintén a versenyprogramba kapott meghívást, így a legjobb dokumentumfilmet illető Szarajevó Szíve-díjért indul. A világ első rabbinőjét, Regina Jonas-t bemutató 66 perces alkotás Elisa Klapheck Regina Jonas: Die weltweit erste Rabbinerin című könyve alapján készült brit és német partnerekkel a Katapult Film gyártásában. Regina Jonasról (1902-1944) csupán egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés, sajtóanyag és levelezés maradt fenn. Nagy kihívás volt az alkotók számára Regina Jonas alakjának megjelenítése és a film vizuális világának megteremtése. Több mint kétéves levéltári, filmarchívumi kutatás áll az elkészült film mögött. A film több száz forrásból megszerzett, közel 50 órányi korabeli archív, amatőr felvétel és fotótörténeti dokumentum felhasználásával készült.



A Regina előzetese

A fesztivál Operation Kino című válogatásában műsorra tűzi Nagypál Orsi tavaly Szarajevóban már díjazott Körforgalom című bosnyák-magyar koprodukcióban készült rövidfilmjét, valamint a Tóth Orsi és Rába Roland főszereplésével készült Csendesek című holland-magyar koprodukciót, amely Ricky Rijneke első játékfilmje.

A fesztiválon a Vakáció a tengerparton című, a Sarajevo City of Films programban készült kisfilm bemutatójára is sor kerül. Az alkotás rendezője Cristina Grosan, operatőre Nyoszoly Ákos, vágója Meller Anna, producere pedig Nedeczky Dóra.