Az akadémia igazgatótanácsa áprilisban döntött arról, hogy az idegennyelvű film kategóriát nemzetközi film kategóriára változtatja, amelybe az Egyesült Államokon kívül gyártott, főként nem angol nyelvű, 40 percnél hosszabb, egészestés mozifilmek nevezhetők, és a kiválasztott filmek szűkített listáját kilencről tízre bővíti. Az idei országok közül Ghána, Nigéria és Üzbegisztán is először nevezett filmet. 

A tizes listát december 16-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjra jelölt öt filmet pedig január 13-án jelentik be, az Oscar-díj jelöltjeit a filmakadémia tagjai választják ki. Az akadémia az utóbbi években jelentősen megnövelte tagságának létszámát, hogy a szervezet minél sokszínűbbé, befogadóbbá és globálisabbá váljon. Idén újabb 842 tagot hívtak meg a ma már több mint kilencezer tagot számláló szervezetbe. A nevezett 93 film listáját a Variety oldalán végig is sorolták - Tóth Barnabás többek közt olyan alkotókkal került egy listára, mint Pedro Almodovar (Fájdalom és dicsőség), Bong Joon Ho (Élősködők) és Corneliu Porumboiu (A hegyek szigete). Mindhárom alkotó az idei cannes-i fesztiválon mutatta be legújabb munkáját.

Ez a film olyan mint egy hosszú, meleg ölelés

Az Akik maradtak ott veszi fel a fonalat, ahol a legtöbb holokauszttal foglalkozó film véget ér. Hogyan lehet feldolgozni a traumát? A túlélők számára lehetséges a visszatérés egy normálisnak nevezett életbe? Negyvenes nőgyógyászt eljátszó Hajduk Károly és a tizenéves Szőke Abigél egy bensőséges, szeretettel teli kapcsolatot tárnak elénk, aminek ugyanakkor van egy nyugtalanító vonulata. Szelíd, a belső folyamatokra koncentráló dráma, visszafogottsága mellett is nagy hatással tud lenni az emberre. Idén ezt a filmet nevezte az Oscarra Magyarország.

Az Oscar-díjak ünnepélyes átadása február 9-én lesz Los Angelesben.

Forrás: MTI