A Rózsavölgyi Szalonban megtartott díjátadón Jung Zsuzsanna, a Budapest film Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy számukra kiemelten fontos a jó magyar filmek létrejötte és annak forgalmazása. Nem titkolt céljuk, hogy ennek elősegítése érdekében írták ki a forgatókönyvíró pályázatukat.

bufi forg1 500
Jung Zsuzsanna, a Budapest Film Kft. ügyvezető igazgatója

 

A felhívásra hetvenhét treatment érkezett, amelyből tavasszal az első forduló alatt tizenkét filmötletet juttatott tovább a következő megmérettetésre. A fiatal alkotóknak a mentorokból (Lovas Balázs forgatókönyíró, Bodzsár Márk rendező, Kovács M. Andrással forgatókönyíró, rendező, Orosz Dénes rendező és Szajki Péter forgatókönyvíró, rendező), a producerekből (Bodzsár István, Neményi Ádám, Pataki Ágnes, Dér Tamás, Sas Tamás, Reich Péter, Köbli Norbert) és a Budapest Film csapatából (Jung Zsuzsa, Csurdi Gábor, Frei Tamás és Poós András) álló szakmai zsűri előtt kellett megvédeniük az alkotásaikat. Ezt követően a harmadik fordulóba a legjobb öt filmötlet jutott, amelyek írói a nyár folyamán a mentorok segítségével fejlesztették tovább a forgatókönyveket.

bufi forg2 500
Lovas Balázs mentor értékeli a mezőnyt

Lovas Balázs elmondta, hogy számára is élményekkel teli volt részt venni a versenyben, és úgy érzi, a pályázat el tudta érni a kitűzött célját, hiszen a tizenkét kiemelt alkotáson túl még majdnem harminc élvezetes pályamű érkezett a zsűri elé. A végső fordulóba bejutott öt könyvön túl, a szervezők két alkotásról is tudnak, amelyek felkeltették hazai producerek figyelmét. A forgatókönyíró hozzátette, hogy a versenyzőknek nem volt könnyű dolguk, hiszen csupán három hónapjuk volt arra, hogy a treatmentjeikből kész forgatókönyveket hozzanak létre.

bufi forg5 500

A győztesek és a mentorok


A végső megmérettetésnek ugyan öten futottak neki, végül azonban csak három és fél forgatókönyv győzedelmeskedett, hiszen egy pályamű végül nem készült el, egy pedig a javított treatment fázisába jutott el. Így a negyedik helyezett Barabás Dániel A társulat című treatmentje lett.  A harmadik helyezést Fekete Fruzsina és Horváth Áron Minta apa című munkája kapta, amelyből Lovas Balázs szerint a legpiacképesebb film készíthető majd el. A történet középpontjában egy harmicas nő áll, akinek egy vad osztálytalákozón az italába party-drogot kevertek. Kis idő múlva rájön, hogy gyereket vár, ám az apa nem lehet a férje. Így elindul, hogy megkeresse a születendő gyermeke valódi apját, akinek személye elvész a ködös este emlékei között.

bufi forg6 500

Fekete Fruzsina és Horváth Áron mentorukkal, Szajki Péterrel


A második díjat Hegedűs Georgina Új fiú című filmtervének ítélte oda a zsűri, amely Lovas Balázs szerint a mezőny legkiérleltebb és egyben legegységesebb munkája. Az ifjúsági dráma a graffitsek világába kalauzolja majd el a nézőt.

bufi forg7 500
Hegedűs Georgina mentorával, Orosz Dénessel


A verseny győztese a Szabados Igor "művésznéven" író Baráth Katalin Leninland című forgatókönyve lett, amely a zsűri szerint a verseny legeredetibb és legmerészebb ötletén alapul. A szuperhős paródia feltevése szerint a kommunista blokk is rendelkezett olyan szuperhősökkel, mint Superman, vagy Spiderman, ám ezek az alakok sok esetben teljesen használhatatlan képességekkel bírtak. A kiöregedett hősök 2012-ben megkeresik egymást és összefognak annak érdekében, hogy megalapítsák saját országukat, Leninlandet. Lovas Balázs elmondta, hogy nagyszerűnek tartja az ötletet, és úgy gondolja, Hollywoodban világsikerű filmet lehetne készíteni belőle. A Budapest Film Kft. a legjobbnak ítélt alkotást 500.000 forinttal honorálta.

bufi forg8 500

A verseny győztese mentorával, Lovas Balázzsal, Jung Zsuzsannával és Szajki Péterrel


Jung Zsuzsanna Lovas Balázsnak adta át mentori díjat, amellyel a forgatókönyvíró a Budapest Film Kft. összes filmbemutatóján részt vehet. Az esemény zárása képen a Momentán társult két tagja, Nemes Takách Kata és Tóth Barnabás olvasott fel részleteket a győztes pályamunkából. A társulat saját díjat adott át az öt utolsó fordulóba bejutott alkotónak, illetve a mentoroknak, akik részt vehetnek egyik HáziMozi című előadásukon.

bufi forg4 500

A Momentán Tárulat tagjai, Nemes Talách Kata és Tóth Barnabás


A Budapest Film Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kezdeményezés sikerességét bizonyítja, hogy produceri részről máris komoly érdeklődés tapasztalható. A tervek szerint a továbbiakban is folytatják a fiatalok felkutatását.