Az Észak-Amerika legnagyobb, évente megrendezett filmes seregszemléjének tartott fesztiválig még fél év van hátra, de a koronavírus-járvány miatt a szervezőknek számos lehetséges változatot meg kell vizsgálniuk. Bailey és csapata elszántan kitart a fesztivál megtartása mellett, de számba vesznek olyan lehetőségeket is, mint a vetítési helyszínek és a közönség számának csökkentése, a legrosszabbra készülve pedig egy teljesen a virtuális térbe költöztetett fesztivál ötlete is felmerült - írta a Variety.com.

Bailey szerint a fesztivál elhalasztása már csak azért sem jöhet szóba, mivel a járvány esetleges második hulláma talán éppen októberben vagy novemberben tetőzik majd. Az igazgató arról is beszélt, hogy mivel idén több jelentős filmfesztivál is elmaradt, a TIFF még nagyobb hangsúlyt kapott, hiszen a stúdiók és a filmesek nagyon szeretnék bemutatni új produkcióikat. Az ágazat sok képviselője ugyanakkor nem tud majd Torontóba utazni, így ez a fesztivál nyilván más lesz, mint a korábbiak.

Joana Vicente, a fesztivál igazgató-társelnöke hozzáfűzte, hogy egy "hibrid fesztivál" megvalósításán gondolkoznak: a hagyományos rendezvény és a digitális formátumok elegyítésével. Azt azonban csak az idő döntheti el, hogy milyen arányban tolódik a digitális elemek felé a fesztivál - tette hozzá. Bailey kiemelte: ebben a helyzetben most ismét vissza kell nyúlniuk a kezdetekhez, újból fel kell tenniük a kérdést, hogy mi is a TIFF valódi esszenciája, mit is kínálnak a filmeseknek és a közönségnek. A személyes élmény, a médiavisszhang, amit egy film meghívása jelent, a filmpiaci potenciál - mindezek a kulcselemek átgondolásra várnak az új helyzetben.

A TIFF szervezői egyúttal a globális filmes közösség iránti szolidaritásukat is kifejezték. Mint hangsúlyozták, az ágazatban dolgozóknak nagyon sok munkájuk fekszik a produkciókban, és nagyon fontos számukra, hogy filmjeiket bemutathassák. Ha a fesztivált szeptemberben a tervek szerint meg tudják rendezni, az Bailey szerint a filmek és a filmesek igazi ünnepe lesz, amely támogatja az ágazatot és visszahozza a közönséget.

Forrás: MTI