"A koprodukciók mindinkább a filmgyártás motorját jelentik. A szakértelem bázisa tud lenni, és egyre növekvő piacot is biztosít", mondja a brit kulturális miniszterasszony, Estelle Morris. "Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a koprodukciós rendszer valódi kulturális és gazdasági befektetést hoz minden részvevő számára. Túl gyakran előfordult, hogy a filmből nem kaptunk vissza annyit, amennyit beletettünk, vagy nem is került sor hazai vetítésre. Úgy döntöttem, ezzel kezdeni kell valamit."

A következő körben a kanadai filmesekkel szemben hoznak majd megszorításokat. A minisztérium és a Filmbizottság széles vizsgálatot végez a nemzetközi koprodukciós megállapodásokkal kapcsolatban. Olyan filmek mögé kukkantottak be már, mint a Tea Mussolinivel vagy a John Malkovich főszereplésével készült Ripley és a maffiózók. A vizsgálat átfogja az utóbbi 30 év koprodukciós termését.

"A mostani döntés csak átmeneti megoldás, nem hosszú távú", állítja Morris. "A cél, hogy az egyezségekhez új szemléletet találjunk, és ezt a mai filmkészítés valós lehetőségeihez igazítsuk."

Jönnek az indiai befektetők

Közben egy Man-szigeti cég felvette a kapcsolatot egy bollywood-i pénzforrással, ahonnan az indiai filmiparban nyereséget elkönyvelő magánbefektetők és szponzorok várhatók. A jövő hónapban különböző típusú produkciókba fektetnek be tőkét - a low-budget-tól a kasszasikerre esélyes filmekig.  

A filmgyártás 2000 óta a kétszeresére növelte az indiai szórakozatóipar forgalmát. A legnagyobb sikerfilmek költségüknek 5-10-szeresét is képesek visszahozni.

Location-website

A Védelmi Minisztérium pedig hamarosan elindít egy weboldalt, hogy tájékoztassa a filmkészítőket a lehetséges nagy-britanniai forgatási helyszínekről. A minisztérium az ország területének kb. 1%-át birtokolja - ebből ajánl fel potenciális helyszíneket, köztük házakat, kereskedelmi telepeket és már használaton kívüli bunkereket.

A minisztérium szóvivője szerint egylépcsős lehetőséget kívántak teremteni a forgatási helyszínt keresőknek. Hozzátette: a minisztérium azóta foglalkozik forgatási helyszín bérbeadásával, amióta a filmezést feltalálták.