liszka_cannes_riportre_sz1
Igor Lazin, Török Ferenc: Riportré 2010



{extrainfo}„Ha jól tudom, animációs producer még nem vett részt Magyarországról ezen a rendezvényen, úgyhogy a saját filmterveim megismertetése és népszerűsítése mellett a magyar animációra is szeretném ráirányítani a világ figyelmét” - mesélt nagyratörő terveiről Liszka Tamás, aki szerint előnyt jelent, hogy a fórumon elsősorban élőszereplős filmtervek szerepelnek, hiszen így némiképp kilóg a sorból animációs filmtervével. Ugyanakkor rávilágított arra a tendenciára, hogy egyre több egész estés animáció szerepelt a fesztivál versenyprogramjában az utóbbi években, és immár a zsűribe is előszeretettel hívnak meg animációs rendezőket.

Bár a rendezvény honlapján és sajtóanyagában a Riportré 2010 című Kovásznai-reklámfilm van megnevezve, a SzimplaFilm vezetője három filmtervet fog népszerűsíteni a rendezvényen. „A Riportré-val azt szeretnénk elérni, hogy szerte a nagyvilágban megismerjék Kovásznai György nevét” - mondta a producer, aki ezúttal elsősorban nem a filmet akarja népszerűsíteni, hanem általa Kovásznai alkotásait, valamint a róla szóló, hamarosan megjelenő monográfiát és a Magyar Nemzeti Galériában májusban megrendezésre kerülő életmű-kiállítást.

Liszka Tamás természetesen nem hagyja itthon a 2005-óta készülő Egill-t sem, Novák Erikkel közös filmjüket, amely egy „monumentális projekt, egészen elképesztő látványvilággal”, Gauder Áron rendezésében. Bár a 3D animáció produceri háttere már nagyjából összeállt, azért némi pénz még elkélne a befejezéshez. „Hátha valaki még belelkesül, és felszáll erre a vonatra” - beszélt reményeiről a producer, aki elsősorban tesztelni szeretné a filmtervet, illetve világforgalmazót találni a vikingnek. „Abban reménykedünk, hogy most, hogy Izland bekerült a köztudatba, talán még egy holland nyugdíjas számára is izgalmas lehet a viking-mentalitás”. A film hangja már kész, jelenleg a tengeri csaták és egyéb mozgásfelvételek készítése zajlik. A Michael Madsen hangján megszólaló viking története a tervek szerint 2011-ben készülhet el.


liszka_cannes_egill_sz2
Gauder Áron: Egill


Az animációk mellett a SzimplaFilm producere egy élőszereplős játékfilmmel is előrukkol majd Cannes-ban, mégpedig a Tolnai Szabolcs (Fövenyóra) rendezésében, szerb-magyar koprodukcióban készülő Anna történeté-vel, amely Strange Forest címen kerül a nemzetközi platformra. „Nem egy vidám film, de annál érzékenyebb”, mondta a rendező az Anna történetéről, amelynek középpontjában egy anya áll, akinek fiát a koszovói határhoz rendelik szolgálatra. „Az egyedül maradt nő egy nagy lelki labirintusba kerül bele, amelybe a háború előszele és a teljes bizonytalanság sodorja” - mondta Liszka Tamás a filmtervről, amelyet a mágikus realizmus irányzata határoz meg. A kétnyelvű film forgatókönyve kész, jelenleg a szereplők felkutatása zajlik, akik nem feltétlenül a profi színészek közül kerülnek majd ki, viszont mindenképp beszélniük kell szerbül és magyarul is.

liszka_cannes_anna_sz3
Koncepciókép az Anna történeté-hez


Az efféle produceri fórumok 'rákfenéjéről', miszerint mindenki a saját filmtervéhez akar koproducert keríteni, és kevésbé nyitottak egymás terveire a résztvevők, Liszka Tamás eképp vélekedett: „Tény, hogy ez egy örök kettősség az efféle találkozók esetében, én mindenesetre nyitott vagyok a projektekre” - mondta a producer, aki előzetesen fel akarja venni a kapcsolatot a Producers on the Move résztvevőivel, hogy rendelkezzen némi háttértudással az ott bemutatásra kerülő projektekkel kapcsolatban. „A próféta producerére különösen kíváncsi vagyok, szerintem vele biztosan lesz miről beszélgetnünk” - tette hozzá.

A Producers on the Move résztvevőinek teljes listája itt olvasható!


Nézd meg a Riportré 2010-et!