A Mindenkinek több nemzetközi díj mellett két Oscar-kvalifikáló fesztiválon is fődíjat ítélt a zsűri, így a nagy sikerű magyar rövidfilm egyre nagyobb eséllyel közelít a rövidfilmes Oscar-díj felé. Októberben a japán Sapporo Shortfesten kapott elismerést a Mindenki két főszereplője: Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya megosztva kapták a legjobb gyerek főszereplő díját. Két hete az Egyesült Arab Emirátusokban, a Sharjah Nemzetközi Gyerekfilmfesztivál versenyében jelölték a legjobb kisfilm kategóriájában, múlt héten pedig a koreai Asiana Nemzetközi Rövidfilmfesztivál nyitófilmjeként vetítették Szöulban nagy sikerrel. Ugyanitt Kovács István Betonzaj című rövidfilmje is díjat nyert.    

A Mindenki most vasárnap megnyerte a legjobb kisfilm díját a Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon, amely Amerika legnagyobb gyerek- és ifjúsági filmes mustrája és az egyetlen Oscar-kvalifikáló gyerekfilmes fesztivál a világon. Ezzel a díjjal a film most már kétszeresen is jelölhetővé vált a kisfilmes Oscar-díjra, hiszen már  júniusban, a tokiói Short Shorts filmfesztiválon nyert díjával is automatikus Oscar-jelölést kapott. A fentieken kívül októberben a világ minden táján lehetett látni az alkotást: Erdélyben a Filmtettfeszten, Mumbaiban, Mexikóban, és az USA több nagy filmfesztiválján is vetítették. A napokban Angliában is bemutatkozott: az Aesthetica rövidfilmfesztivál és a Crystal Palace Nemzetközi Filmfesztivál versenyében is szerepelt.  

A Mindenki jövő héten Berlinbe megy, ahol a rangos Interfilm fesztivál gyerek- és ifjúsági szekciójában vetítik majd. A rövidfilm a Friss Hús rövidfilmfesztiválon mutatkozott be a magyar közönségnek 2016 márciusában, ahol a fesztivált szervező rövidfilmes portál, a Daazo.com elismerő oklevelét nyerte „az esztétikumot előtérbe helyező és a hatalom és a gyermekek viszonyát érzékletes módon bemutató ábrázolásmódjáért”.

Szinopszis:

1991-et írunk. A tízéves, visszahúzódó Zsófi új iskolába kerül. Eleinte persze minden furcsa és idegen számára, de hamar megtalálja a helyét: felveszik az iskola híres kórusába, és barátra is talál az osztály hangadója, Liza személyében. Hamarosan azonban a lányok olyan súlyos kérdésekkel szembesülnek, amelyek egy felnőttet is nehéz helyzetbe kényszerítenének. A kórusvezető tanár, Erika néni nem válogat a módszerekben, ha a kórus sikeréről van szó – a gyerekek végül mégis megtalálják a legjobb választ a helyzetre. 

Trailer itt.

Forrás: Daazo rövidfilmes portál