Az UFO-k több mozilátogatót hozhatnak

Kálomista Gábor producer szerint egy jó sci-fi közönségsiker lehet a magyar mozikban. Nevéhez többek közt olyan hazai sikerfilmek fűződnek mint a Valami Amerikavagy a Csak szex és más semmi. Ezekben a filmekben közös még a vígjátéki elem, ilyennek ígérkezik a készülő, UFO-kalandot feldolgozó történet is.

Az SMS, MMS-t biztosan nem Szurdi Miklós fogja rendezni, ahogy azt korábban tudtuk, hogy ki, azt nem árulta el a producer - „Még folynak a tárgyalások.” A rendezővel együtt pedig valószínűleg új operatőre is lesz a filmnek. Egyelőre a szereplőkkel kapcsolatban sincsenek konkrétumok, igaz korábbi sajtóértesülések szerint már voltak válogatások, ahol tizenéves fiúkat és lányokat kerestek.

Egy korábbi Kálomista Gábor-siker
Csak szex... werkfotó
Azonban sikerült megtudni, hogy az interaktívra tervezett filmben miként is lesz kapcsolat nézők és szereplők között. A film során a mozilátogatók SMS-t küldhetnek, amelyre válaszként plusz információkat kapnak a szereplőkről, illetve utasításokat, olyanokat mint „állj fel!”, „tapsolj!” vagy „csapkodd a térded!”. Az ötlet valószínűleg népszerű lesz az SMS-függő fiatalok közt, kérdés, hogy mennyire fogja zavarni a több mozinézőt.

A filmterv az MMK Kuratóriumának rendkívüli pályázatán nyert egyedüli közönségfilmként 20 millió forintot. A kuratóriumi kiírás szerint csak olyan filmelőállítókat támogathattak, akik számára a későbbi kiírás, illetve döntés a filmterv fejlesztésének illetve a filmalkotás megvalósíthatóságának szempontjából aránytalan hátrányt jelentett volna. Kálomistáék azonban 2008 nyara előtt nem kezdenek forgatni, az elnyert összeget a forgatás előkészületeire fordítják. A teljes költségvetés 270-300 milliós lesz a producer szerint.

a jelen pályázati eljárásban kizárólag azon pályázatok alapján nyújtható támogatás, amelyekben a pályázó filmelőállító hitelt érdemlően igazolja, hogy a

a jelen pályázati eljárásban kizárólag azon pályázatok alapján nyújtható támogatás, amelyekben a pályázó filmelőállító hitelt érdemlően igazolja, hogy a 2007. március 14-ét követő pályázati részvétel a filmterv fejlesztésére, illetve a filmalkotás megvalósíthatóságára aránytalan hátrányokkal jár.


A forgatás helyszíne Budapest, ahol a hozzánk tévedő három űrlény nem szürreális környezetben, mondjuk futurisztikus hatást keltő gyárterületen, hanem teljesen hétköznapi fővárosi helyszíneken fog bonyodalmakba keveredni.

Interaktív, mozikba szánt sci-fiből tehát az SMS, MMS lesz az első, ugyanakkor néző által befolyásolható történettel már előálltak hazai alkotók, a 2006-ban született Jumurdzsák gyűrűjével. A Pierrot forgatókönyve, zenei munkája és produceri segítségével készült film az Egri csillagok sztorijához kapcsolódó, napjainkban zajló nyomozás.

Szike helyett telefont a kézbe!

Az igazi Jumurdzsák
Bárdy György a Jumurdzsák gyűrűjé-ben
A PC-khez készült Jumurdzsák gyűrűje című film ugyancsak több sci-fi elemet tartalmaz, például egy időgépet, amellyel az óvatlan utazó könnyen a XVI. században találhatja magát. Hogy mi is pontosan a Jumurdzsák gyűrűje, arról az ötletgazda Pierrot nyilatkozott korábban. „Alapvetően egy számítógépes kalandjáték, amelynek a vizuális elemei filmes és fotós módszerekkel készülnek, minimális számítógépes grafikai segédlettel. A játékélményt és a pontos alműfaji meghatározást tekintve azonban egy interaktív film, amely filmes élményt nyújt, de emellett relatíve szabad bejárást, és döntéshozatalt biztosít sok esetben, engedvén, hogy a film főhősének bőrébe bújva az eseményeket maga a játékos irányítsa.” Összesen 20-25 órányi szórakozásra nyújt lehetőséget a film.

Az Egri Önkormányzat felhívására készült, a várost is népszerűsítő játék/film azzal kezdődik, hogy egy fiatal New York-i, félig magyar származású újságíró egy rejtély kibogozása miatt Egerbe utazik.

Állítólag a XX. század elején egy bizonyos Ábray Pál professzor képes volt időgépet építeni, amely egy szerencsétlen véletlen folytán a tudós segédjét, a félszemű Jámbor Zsigmondot visszarepítette az időbe. Az esetet Ábray igyekezett titokban tartani, de egy jó  barátjának, Gárdonyi Gézának beszélt a történtekről. A három idősík eseményeit ettől fogva könnyű összekötni.

UFO-biznisz Új-Mexikóban
Ajándékok Roswellből

A PC-játékok nyújtotta interaktív lehetőségeket most mozikba igyekszik bevinni SMS, MMS egy UFO-sztorival. Nemrég a földi és az idegen lények találkozásának kerek évfordulóját ünnepelhették az UFO-hívők. Július 2-án éppen 60 éve történt, hogy állítólag az amerikai Roswell mellett lezuhant egy repülő csészealj, amelyben idegen lényeket is találtak. Az állítólagos boncolásukról készült felvételek, amelyek többségéről kiderült, hogy hamisítvány, bejárták a világot. Mindenesetre a hazai moziközönség ál-UFO-boncolásokkal biztosan nem fog találkozni a filmben, de cserébe akár SMS-ezhet is a világűrből érkező idegen létforma képviselőivel - legalább addig, amíg a vászon előtt ül.