Október 8. és 13. között a nők lesznek a Déli Doku fesztivál főszereplői. Idén három helyszínen - Bem Mozi, Ankert, House Bar - zajlanak majd a vetítések, és a film köré szervezett közönségtalálkozók és kerekasztal beszélgetések. A fesztiválon női alkotók nőkről szóló történeteit mutatják be, Latin-Amerika különböző egzotikus sarkaiból. A filmek több világhírű dokumentumfilm-fesztiválon megfordultak és nyertek díjakat (IDFA, Rotterdam, Havana International, Palms Springs, Lincoln Center Screenings).

A Silvia című argentin film egy diplomatacsaládból származó lány személyes nyomozását mutatja be, ahogy régi családi videókból és édesanyja visszaemlékezéseiből újraértékeli a gyerekkorát. A Mi, nők egy női családi „kommunába” vezeti be a nézőt, ahol egészen bensőséges viszonyrendszer szerint szerveződik Julia, a rendező és rokonai élete. A Baronesa című alkotás soha nem látott formában, belülről mutatja meg a brazil nyomornegyedeket.

Az éjszaka királynői / Forrás: Déli Doku

A mosolygós Lombana a rendező karibi nagyapja titokzatos életét tárja fel, amelyben a látszólag bohém pillanatok mögött sötét titkok rejtőznek. Az éjszaka királynői a hetvenes, nyolcvanas évek mexikóvárosi éjszakai életének letűnt csillagait kutatja fel, akik ma a sikerrel teli évtizedek után kénytelenek szembenézni az idő múlásával. A Nagynéném, Toty című ecuadori film rendezője, a híres színésznő visszaviszi Párizsba a nagynénjét, hogy újra átéljék a múlt dicsőséges pillanatait és azt a feminista forradalmi hangulatot, amit Toty hozott be először a dél-amerikai országba. A Lánybanda című film a zeneiparban általában alulreprezentált, de a valóságban végtelenül vagány női együttesek küzdelmekkel teli hétköznapjaiba kalauzolja a nézőt.

A fesztivál a hét nagyjátékfilmen kívül öt kubai rövidfilmet mutat be a San Antonio de Los Baños-i film iskola alkotásai közül: Aurora, A hegy, Motor, La Bonita és a Cheli című rövidfilmet.


Julia Pesce (Mi, nők) és Leon Felipe Troya (Nagynéném, Toty) rendezők a fesztivál ideje alatt Budapestre látogatnak, és a vetítések után a közönség rendelkezésére állnak, hogy válaszoljanak a felmerülő kérdésekre, és megosszák a forgatás kulisszatitkait. A Mi, nők szombati vetítését követően Szőcs Petra (filmrendező, költő) és Szkiba Zsuzska (író, blogger) beszélget majd a filmről és aktuális gendertémákról.

A filmeket eredeti nyelven (spanyolul vagy portugálul), magyar és angol felirattal vetítik. A filmvetítésekre, illetve a fesztivál minden egyéb eseményére való belépés ingyenes.

A fesztivál részletes programjáról a Déli Doku honlapján és Facebook-oldalán található bővebb információ. A Déli Doku önkéntesek szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a fesztiválon részt vevő országok magyarországi nagykövetségeinek támogatásával valósul meg.

Forrás: Déli Doku