Ábel (Vilmányi Benett) egész élete a szubjektálás körül forog, gyerekkora óta erre trenírozták, a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így segít őket megtalálni. Egyik nap aztán hibázik, és egy felnőtt nő (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. Különös kapcsolat alakul ki köztük, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, a szerelem mindig bajjal jár, Ábel képtelen koncentráltan folytatni a gyermekmentő munkáját.

Szabó Mátyás első nagyjátékfilmje már a sci-fi és a romantikus műfajokat ötvöző alapötletével megigézett bennünket. Sajátos, kelet-európai szerelmes történetet, amiben Vilmányi Benettet a tavalyi Larryben nyújtott lehengerő alakítása után öröm újra mozifilmben látni, Hartai Petra pedig első filmes főszerepében mutatkozik be. Lukáts Andor a gyermekmentő vállalkozást vezető, szigorú és rejtélyes múltú Fellegi professzorként tér vissza a vászonra.

A film rendezője a Határ című vizsga filmjével Karlovy Vary-ban debütáló Szabó Mátyás, aki legutóbb a 90-es években tomboló ufóláz közepette egymásra találó férfi és nő románcát dolgozta fel a Jövetel című kisfilmjében. Szabó a Nemzeti Filmintézet 5. Inkubátor Programjában nyert támogatást első nagyjátékfilmjéhez.

Elsősorban a kíváncsiság hajt ennek a filmnek a készítésekor. Nagyon együtt tudok menni a szereplőkkel (még az antagonistákkal is), és szeretném minél pontosabban felfesteni azt az érvényes történetet, ami csak ezzel a felütéssel mesélhető el" – mondta el akkoriban nekünk a kezdetben még Kukkoló munkacímen futó filmtervéről. A később Vándorló levelek munkacímen készülő film forgatását is meglátogattuk.

A Látom, amit látsz az NFI Inkubátor Programjának keretében valósult meg. Forgatókönyvírója Szabó Mátyás, Mikó Csaba és Barcsai Bálint, operatőre M. Deák Kristóf, a producere Iványi Petra és Major István, gyártója és forgalmazója a Filmsquad.

A film országszerte csak a hónap végén kerül mozikba, ám a Filmhu Filmklub vetítésén, 2023. június 12-én, hétfőn 20.00 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban nézheted meg premier előtt. 

A vetítés után Szabó Mátyás rendezővel és a film főszereplőivel, Vilmányi Benettel és Hartai Petrával a Filmhu főszerkesztője, Varga Dénes beszélget.

Jegyeket itt lehet vásárolni.