Az animációs filmeket forgalmazó GKIDS december 8-án indítja el a filmet Észak-Amerikában, de már korábban is látható lesz Kanadában, a szeptember 7-én startoló Torontói Filmfesztivál nyitófilmjeként.

A The Boy and the Heron (magyarul A fiú és a vizimadár, a japán cím fordítása: Hogyhogy élsz?) trailerében egy fiatal fiú, Mahito látható, aki belép az élők és holtak közös világába. Miután Mahito elvesztette édesanyját, és anyai nagynénjéhez kell költöznie, egy vizimadár elmondja neki, hogy az anya még mindig él, ezért a fiú útra kel, hogy megkeresse, és egy csodálatos birodalomban köt ki. Gyönyörű részletek láthatóak a trailerben, a költői hangvételű animében Tokió bombázása is szerepel, ennek során vesztette életét az anya.

 

Az Oscar-díjas Ghibli azért döntött úgy, hogy Japánban nem adnak ki szinopszist, trailert és képeket a filmhez, hogy a nézők valóban prekoncepciók nélkül ülhessenek be a moziba.

A hírek szerint a The Boy and the Heron a legendás rendező utolsó filmje, és az előzetes alapján úgy tűnik, önéletrajzi ihletésű fantasy életről, halálról, teremtésről, barátságról. Mijazaki családja a második világháború idején vidékre menekült a bombázások elől, édesapja egy hadirepülő-gyárban dolgozott mérnökként, csakúgy, mint Mahiko apja. Nyilatkozatokból azt is tudni lehet, hogy a rendező és édesanyja közötti szoros kapcsolat nagy hatással volt Mijazakira, ez inspirálta a filmjeiben felbukkanó erős női figurákat.

Forrás: The Hollywood Reporter