Miyazaki Hajao és Ghibli Stúdió számos alkotását vetítették már Torontóban, de a mostani nemcsak az első alkalom, hogy a fesztivál egy animációs filmet választott nyitófilmként, hanem japán alkotásként is az első nyitófilm a fesztivál történetében.  

Az Oscar-díjas japán animációs rendező, Miyazaki Hajao (Totoro – A varázserdő titka, Chihiro Szellemországban, A vadon hercegnője) egy évtized után készítette el új filmjét, amit az utolsó alkotásának szán és az unokájának címzett. Az 1937-es Kimitacsi vado ikiru ka? (Hogy éltek?) című regényen alapuló The Boy and the Heron (A fiú és kócsag) már azzal is nagy figyelmet váltott ki, hogy a Ghibli Stúdió semmilyen marketing kampányt nem folytatott a filmmel kapcsolatban, sem előzetest, sem képeket nem adott ki róla a bemutató előtt, egyetlen hivatalos plakátot leszámítva. A film így is rekordbevétellel nyitott a jegypénztáraknál hazájában, Japánban. A filmről a torontói fesztivál is csak annyit közölt: "A veszteség és a szerelem egyszerű történeteként kezdődik, és a képzelet megdöbbentő művévé emelkedik."

A 48. Torontói Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 7. és 14. között rendezik meg, itt mutatkozik be többek között a nemzetközi közönségnek Christos Nikou Fingernails című romantikus sci-fije, amit Rév Marcell fényképezett, valamint Errol Morris John le Carré-ról szóló, angol-amerikai-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilmje, a The Pigeon Tunnel is.

Forrás: Deadline / TIFF / Címlapkép: Miyazaki Hajao és a The Boy and the Heron plakátja / Forrás: Entertainment Weekly