A Visegrád Film Fórumot idén Jan P. Matuszyński Nem hagytak nyomokat című filmje nyitja, amit tavaly a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában mutattak be. A film olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök. A fórumon ugyancsak látható lesz Matuszyński első nagyjátékfilmje, a 2016-os Az utolsó család, amit hazájában a legjobb forgatókönyvnek járó Lengyel Filmdíjjal tüntettek ki.

Fiatal filmesek a nemzetközi rivaldafényben

A Visegrádi Film Fórum és a pozsonyi IFF FEBIOFEST együttműködésében ígéretes cseh pályakezdők alkotásait vetítik. Adam Koloman Rybanský, a Legjobb Diákfilmnek járó Magnesia-díj nyertese első nagyjátékfilmjét fogja bemutatni, amely az idei Berlinalén debütált. A Somewhere Over the Chemtrails egy kis faluról szól, ahol a nyugodt mindennapokat egy rejtélyes autóbaleset, és az abból származó szóbeszéd zavarja meg. 

Somewhere Over The Chemtrails

Francesco Montagner olasz rendező, aki a prágai FAMU dokumentumfilmes szakán végzett. 2014-ben két díjat (Bisato d’Oro, Venezia Classici) is elnyert a Velencei Filmfesztiválon Animata resistenza című alkotásával. A VFF-en Brotherhood című dokumentumfilmjét vetítik, ami 2021-ben Arany Leopárdot nyert a locarnói filmfesztiválon, valamint a legjobb cseh dokumentumfilm és a legjobb operatőri munka díját is megkapta a Jihlava Nemzetközi Dokumentumfilmfesztiválon.

Diákfilmek

A fórum meghívott partnerintézmények hallgatóinak alkotásait is bemutatja. A vetítéseket kerekasztalbeszélgetések követik, amelyek betekintést nyújtanak az adott filmes képzés módszereibe. A visegrádi országok iskolái közül a pozsonyi intézmény a píseki Miroslav Ondříček Filmakadémia (FAMO), az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a katowicei Krzysztof Kieślowski filmes iskola hallgatóit látja vendégül. A V4-es országokon kívül a Belgrádi Mávészeti Egyetem Színmávészeti Karának hallgatói, és a Jereváni Nemezeti Színház-és Filmművészeti Intézet diákjai vesznek részt az eseményen.

Hogyan tervezzünk ikonikus jelmezeket?

Debra McGuire amerikai jelmeztervező leghíresebb munkája a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendő Jóbarátok, amiért három Emmy-díjjal is jutalmazták. A nevéhez fűződnek továbbá a Hősök és az Új csaj című sorozatok, valamint a 40 éves szűz és a Ted című filmek kosztümei is. McGuire párizsi táncegyüttesek jelmeztervezőjeként indult az 1980-as években, a rákövetkező évtizedben váltott a filmes területre, ahol a mai napig tevékeny.

Brotherhood

Világklasszis rendezők munkatársai

Eddy Joseph hangmérnök Alan Parker Pink Floyd: The Wall című kultfilmjének hangkulisszájával érdemelte ki a BAFTA-díjat. Filmográfiájában több mint 70 film, köztük olyan ismert alkotások, mint a Harry Potter és a bölcsek köve, a Casino Royal és a Charlie és a csokoládégyár is szerepel. Előadása arról szól, hogyan járul hozzá a hang egy film egyedi atmoszférájához.

Jim Stark függetlenfilmes producer Jim Jarmusch olyan alkotásait jegyzi, mint a Törvénytől sújtva, a Mystery Train és Az éjszaka a földön, de számos egyéb nemzetközi produkció (Foxtrot, Az átkelés madarai, A hegyek szigete) között dolgozott már együtt Hajdu Szabolccsal is a Délibáb és a Békeidő című filmeken. A fórumon a producerek független filmkészítésben betöltött szerepéről fog előadást tartani.

A Pozsonyi Előadóművészeti Egyetem Filmes és Televíziós Szakán megrednezésre kerülő VFF párhuzamosan zajlik a FABIOFEST Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivállal, amit 2022. március 16-22. között rendeznek meg, így az akkreditáció a filmfesztivál egyéb eseményeire is érvényes. Akkreditálni itt lehet.

A fórumról a Filmhu is helyszíni beszámolóval fog jelentkezni. 

Forrás: VFF / Címlapkép: Nem hagytak nyomokat