Lengyelország idén ünnepli függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóját. 1795 és 1918 között az ország az orosz, a porosz és a Habsburg-birodalom között volt felosztva. Ez az állapot 1918-ban, az I. világháború végén szűnt meg, amikor Lengyelország 123 év után visszanyerte önálló államiságát. A centenárium évében Függetlenül címmel indul el egy sorozat az Urániában, amely a lengyel történelemre koncentrál, a  kiválasztott filmekben kiváló rendezők művészi érzékenységgel bontják ki a múlt sorsfordító, emlékezetes vagy éppen traumatikus pillanatait.

Képkocka A kihallgatás című filmből (fotó: Second Run)

A vetítéssorozat szeptember 13-án veszi kezdetét, az első film Michał Kwieciński Menjünk holnap moziba című alkotása lesz, amely három férfiről szól, akik azt hiszik barátságuk örökké tart majd, a 2. világháború kitörése, a német megszállás azonban brutális módon beleszól az életükbe.

A későbbiekben megnézhetsz egy dokumentumdrámát a varsói felkelésről, levetítik Roman Polanski három Oscar-díjat nyert drámáját, A zongoristá-t, Az ötvenes évek terrorját felkavaró módon bemutató A kihallgatás-t, vagy az Ida rendezőjének legújabb, Cannes-ban bemutatott alkotását, a Hidegháború-t. A teljes programot itt találod.